Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepis na kawę

Kawa i gorzkie kakao

Składniki: 2 łyżeczki zmielonej kawy 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao 250 ml wody Sposób wykonania: Kawę oraz kakao podlać odrobiną wody i dokładnie utrzeć po czym podgrzać na małym ogniu ale nie doprowadzając  do wrzenia. Wówczas zestawić z ognia i ponownie podgrzać. Na koniec przecedzić przez sitko i przelać do filiżanek.

Kawa pełna przypraw

Składniki : 200 ml mleka 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżeczki kakao po 200 ml mocnej kawy np. rozpuszczalnej Sposób wykonania: Mleko, miód oraz cynamon dokładnie ze sobą wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kakao. Wymieszać i przelać do filiżanek po czym dodać jeszcze kawę.

Kawa z kakao

Składniki : 200 ml mleka 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżeczki kakao po 200 ml mocnej kawy np. rozpuszczalnej Sposób wykonania: Mleko, miód oraz cynamon dokładnie ze sobą wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kakao. Wymieszać i przelać do filiżanek po czym dodać jeszcze kawę.