Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: poncz

Poncz z owocami

Składniki: 300 ml białego wina 300 ml czerwonego wina 200 ml wody 35 dag ciemnego miodu 200 dag drobno pokrojonych owoców: brzoskwinie, pomarańcze, ananasy, morele itp. Sposób wykonania:Oba rodzaje wina wymieszać ze sobą po czym dodać wodę wymieszaną z miodem.Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie wrzucić do…

Poncz gorący

Składniki: ½ l wina czerwonego 200 ml wody 30 dag miodu ½ laski wanilii ½ l wina białego 100 ml araku Sposób wykonania:Czerwone wino połączyć z wodą, wanilią oraz miodem po czym doprowadzić do zagotowania.Następnie dodać białe win oraz arak i delikatnie podgrzać.Podawać gorące, przed podaniem wyjąć wanilię.

Płonący poncz

Składniki: 300 ml czerwonego wina 300 ml białego wina 3 dag miodu 300 ml wody 1 pomarańcza 100 ml araku Sposób wykonania:Oba rodzaje win zagotować ze sobą z dodatkiem wody i miodu po czym odstawić do ostygnięcia.Gdy poncz ostygnie rozlać go do szklanek, które udekorować plasterkami pomarańczy.Przed podaniem na wierzch wylać arak i podpalić.

Poncz jajeczny

Składniki: ½ szkl. koniaku 4 szkl. czerwonego wina 2 szkl. herbaty sok i skórka z ½ cytryny ½ szkl. cukru pudru 3 żółtka cynamon goździki Sposób wykonania: Herbatę wymieszać z cynamonem, goździkami i posiekaną skórką z cytryny, odstawić na  2 godziny. Po tym czasie dodać koniak, sok z cytryny oraz wino. Całość wymieszać i podgrzać.…

Poncz do tortu

Składniki: 0,5 szkl. wody 0,5 szkl. wódki sok z połowy cytryny 3 łyżeczki cukru Sposób wykonania:Wódkę zalać gorącą wodą, dodać cukier. Jak poncz przestygnie dodajemy cytrynę.Najlepszy poncz do tortów Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez zukiel2