Składniki:
- 10 dag całych świeżych owoców róży
- 1 litr wody
- 20 dag cukru
- 25 dag jabłek
Składniki: 10 dag całych świeżych owoców róży 1 litr wody 20 dag cukru 25 dag jabłek Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić do niej owoce róży oraz jabłka pokrojone w drobną kostkę. Całość gotować do miękkości pod przykryciem. Wówczas napój odcedzić i doprawić do smaku cukrem.
Składniki: 20 dag malin ok. 25 dag cukru 10 dag czarnych porzeczek 1,1/2 litra wody Sposób wykonania: Doprowadzić wodę do wrzenia razem z cukrem. Wówczas wrzucić maliny i porzeczki, odstawić pod przykryciem. Następnie napój odcedzić i doprawić do smaku cukrem. Przelać do szklanek, wrzucić kostki lodu. Można również wrzucić kawałki malin.
Składniki: 40 dag żurawin 20-30 dag cukru 1,1/2 litra wody skórka cytrynowa Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść widelcem po czym zalać je wodą. Dokładnie wymieszać i przecedzić przez sito. Doprawić do smaku cukrem oraz skórką cytrynową/