Składniki:
- 1 ½ l wody mineralnej
- cukier
- 3 łyżeczki posiekanej mięty
- 10 dag kostek lodu
Składniki: 4 duże marchewki 1 ½ szklanki żurawin cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć ,obrać i zetrzeć na tarce zalać częścią przegotowanej wody i po godzinie odcisnąć sok. Żurawiny opłukać na sicie zmiażdżyć i zalać drugą częścią przegotowanej wody, odstawić na godzinę i odcisnąć sok. Sok z marchewki i żurawin przelać do szklanego dzbanka,…
Składniki: ½ szklanki płynnego miodu 2 cytryny 2 szklanki wody mineralnej niegazowanej 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Miód rozpuścić w przegotowanej wodzie/ 1 szklanka/, schłodzić dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny. Pozostałą cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w plasterki, wymieszać z wodą mineralną, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Schłodzić, można dodać listki mięty i kostki…
Składniki: ½ kg malin 3-4 łyżki płynnego miodu 3 szklanki wody mineralnej Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować, w małej ilości wody rozpuścić miód, maliny opłukać, na sicie . Część malin zmiażdżyć, resztę pozostawić w całości. Zmiażdżone maliny zalać wodą i pozostawić na kilka minut, odcedzić i odcisnąć na sicie. Sok połączyć z wodą i miodem, dodać…
Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżki brązowego cukru 20 ml koniaku 1/8 litra gorącego mleka Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z koniakiem i cukrem. Gdy składniki się połączą i powstanie gładka masa, przełożyć ją do filiżanek. Każdą uzupełnić mlekiem.