Składniki: 1 kg aronii 2 l wody 10 lisci wiśni 5 dag cukru 1 l spirytusu Sposób wykonania: Wiśnie i aronie zalać 2 litrami wody po czym gotować około 30 minut. Odstawić na 24 godzin. Po tym czasie całość przecedzić i dodać cukier oraz spirytus. Całość dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Nadaje się do…
Tag: nalewka
Nalewki
Nalewka kminkowa Kamila
by Kamil Bieniek • • 0 Comments
Składniki: • 2 l wódki • 80 g kminku Syrop: • 2 ½ szkl. cukru • 2 ½ szkl. wody Sposób wykonania; Kminek przesypać do butelki, zalać do wódką i odstawić na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać go z woda oraz cukrem, po czym go przefiltrować. Przelać nalewkę…
Nalewki
Nalewka miętowa
by Kamil Bieniek • • 0 Comments
Składniki: 1 l wódki 50 g mięty Syrop: 1 ½ szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Miętę zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i powstały płyn wymieszać z woda oraz cukrem. Przelać nalewkę do butelki, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić na 4-5 tygodni w ciepłe miejsce.
Nalewki
Nalewka z pigwy
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • pigwa owoce 1 kg • cukier 1 kg • wódka 1 litr Sposób przyrządzenia: Pigwę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie – co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy wódki. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Nalewki
Nalewka dziadunia na rumie
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 2 kg czereśni 50 dag cukru 1 litr rumu 1 laska wanilii 10 goździków Sposób przyrządzenia: Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też…