Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Łazanki z twarogiem

Składniki; 400 g łazanek 250 g twarogu 125 ml śmietany 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Łazanki ugotować w 5 litrach osolonej wody. W między czasie ser zetrzeć przez sito po czym połączyć go ze śmietaną z łyżką masła oraz żółtkami. Następnie przełożyć masę serową dodać do odcedzonych łazanek i delikatnie przemieszać. Przełożyć do…

Łazanki z makiem

Składniki: 400 g łazanek 200 g maku 1 łyżka masła 250 g cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki ½ laski wanilii Sposób wykonania: Mak kilkakrotnie wypłukany zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zemleć trzykrotnie. W między czasie w 5 litrach osolonej wody ugotować łazanki po czym je odcedzić. Następnie…

Krewetki z grzybami

Składniki 50 dkg odwłoków średnich krewetek 25 dkg pokrojonych w plastry grzyby leśne lub pieczarki 1 duża, oczyszczona, pokrojona zielona papryka 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i paprykę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać krewetki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty,…

Szaszłyki z krewetek w sezamie

Składniki 1 kg średniej wielkości krewetek 1 – 2 jajka 5 dkg ziaren sezamu sól, biały pieprz olej   Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. Jajko zmiksować, dodać sezam i przyprawy. Krewetki wymieszać z jajkiem i dodatkami, nabijać na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu lub w głębokim oleju przez 4 – 5 minut.