Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- ¾ szkl. cukru pudru
- 8 żółtek
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. sklarowanego masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- ½ szkl. bakalii
- tłuszcz do formy
Składniki: 1 szkl. rodzynek 1 szkl. posiekanych migdałów 1 szkl. posiekanych daktyli 1 szkl. posiekanych fig 1 szkl. śmietanki Sposób wykonania: śmietankę lekko ubić po czym dodać do niej rodzynki, migdały, figi oraz daktyle. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę rozsmarować na cieście przed upieczeniem.
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej kostka masła 1 szkl. cukru puder 4 żółtka 4 dag drożdży szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego konfitura morelowa tłuszcz do formy cukier puder do posypania Masa: 25 dag orzechów włoskich 25 dag cukru ½ szkl. surowych białek 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem…
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura z moreli ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…