Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: morza

Krewetki marynowane

Składniki 20 dkg odwłoków krewetek 1 obrana, pokrojona w plastry marchewka 1 obrana, pokrojona w plastry cebula ¼ szklanki oleju 2 łyżki octu 3% cukier, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej z octem, dodać marchewkę i cebulę, gotować 10 minut, dodać przyprawy, wymieszać. Gorącą marynatą zalać krewetki,…

Krewetki z grzybami

Składniki 50 dkg odwłoków średnich krewetek 25 dkg pokrojonych w plastry grzyby leśne lub pieczarki 1 duża, oczyszczona, pokrojona zielona papryka 1 łyżka mąki ½ szklanki mleka 2 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać grzyby i paprykę, smażyć mieszając 3 minuty, dodać krewetki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty,…

Szaszłyki z krewetek w sezamie

Składniki 1 kg średniej wielkości krewetek 1 – 2 jajka 5 dkg ziaren sezamu sól, biały pieprz olej   Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć. Jajko zmiksować, dodać sezam i przyprawy. Krewetki wymieszać z jajkiem i dodatkami, nabijać na patyczki do szaszłyków. Piec na grillu lub w głębokim oleju przez 4 – 5 minut.