Składniki: • 60 dag wołowiny • 15 dag cebuli • 10 dag marchewki • 10 dag selera • 5 dag pietruszki • 1i1/2 szklanki rosołku z kostki • majeranek • tymianek • ocet winny • sól • pieprz • cukier • czosnek • olej Sposób przyrządzenia: Marchew seler i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę i…
Tag: mięso z wołowiny
Wołowina
Polędwica wołowa z papryką
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag polędwicy wołowej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 strąki papryki, 100 ml bulionu (instant), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sól i pieprz, Sposób przyrządzenia: Polędwicę obrać z błon, umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Rozgrzać olej, włożyć mięso i…
Wołowina
Wołowina po meksykańsku
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 80 dag wołowiny gulaszowej 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 pikantna czerwona papryczka chili 3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1 łyżka mąki 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie) 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasoli 1 puszka (425 ml) kukurydzy 1 pęczek bazylii Sposób…
Wołowina
Ragout wołowe z pieczarkami
by Xawier • • 1 Comment
Wołowina
Pieczeń wołowa z duszonemi ogórkami
by marek • • 0 Comments
Przyrządza się jak zwykłą duszoną, dodając gdy już zrumieniona dwa lub trzy ogórki kiszone, obrane ze skórki i pokrajane w kostkę. Na pół godziny przed wydaniem zalać kwaterką kwaśnej śmietany rozbitą z pół łyżką mąki i razem poddusić. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r