Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: likier

Deser z biszkoptów i wiśni

Składniki: 12 okrągłych biszkoptów 2 likieru kawowego łyżka cukru 4 łyżki wydrylowanych wiśni bita śmietana Sposób wykonania: Na spodzie pucharków ułożyć po 3 biszkopty. Likierem skropić biszkopty. Odstawić pod przykryciem aż biszkopty wchłoną całą kawę. Wówczas wyłożyć warstwę wiśni, którą przykryć bitą śmietaną. Na samym  czubku wbić jedną wisienkę.

Wytrawny krem z wiśniami

Składniki: 1 szkl. wydrylowanych wiśni kieliszek likieru wiśniowego 2 łyżki cukru pudru 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik do śmietany czekoladowe wiórka waflowe rurki Sposób wykonania: Śmietanę razem z cukrem i zagęstnikiem ubić na sztywną piane po czym nie przerywając mieszania dodawać alkohol. Następnie wiśnie ułożyć w pucharkach i zalać je kremem. Wstawić do lodówki na…

Melon z likierem

Składniki: melon kieliszek likieru cytrynowego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka startej skórki z cytryny Sposób wykonania: Z melona specjalną okrągłą łyżeczką wydrążyć kulki. Ułożyć je na dekoracyjnym półmiski i skropić alkoholem. Następnie owinąć folią aluminiowa i schłodzić w lodówce. Na sam koniec posypać skórką cytrynową utartą z cukrem.

Deser z herbatników

Składniki: 1 ½ szkl. pokruszonych herbatników 100 g likieru czekoladowego 6 łyżek rodzynek w czekoladzie bita śmietana 6 łyżek wiórków czekoladowych Sposób wykonania: Herbatniki przesypać na dno pucharków po czym skropić je likierem. Przekryć grubą warstwą bitej śmietany. Na śmietanie rozsypać rodzynki w czekoladzie i ponownie rozłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.

Deser bananowy z likierem

Składniki: 3 banany 4 kostki trufli w czekoladzie 4 łyżeczki likieru bananowego bita śmietana Sposób wykonania: Obrane banany pokroić w kostkę i przełoży je do pucharków. Następnie polać je likierem i rozłożyć na nich grubą warstwę bitej śmietany. Posypać ją kawałkami trufli.