Składniki:Rurki:3 szklanki mąki kostka margaryny szklanka śmietany 2 żółtka Sposób przyrządzenia:Zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, pociąć na paski a następnie nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec do złotego koloru. Masa: 1 szklanka cukru szklanka mleka 3 jajka płaska łyżka mąki 30 dag masła dowolny aromat do ciasta Sposób przyrządzenia:Jajko…
Tag: kuchnia
Desery
Nadzienie orzrchowe
by agap • • 0 Comments
Składniki: 10 dag orzechów5 dag kaszy manny10 dag cukru pudru1/8 l mlekawaniliasól. Sposób przyrządzenia:Mannę rozkleić na mleku (ciągle mieszając) na gęstą masę. Ostudzić, wymieszać z pozostałymi składnikami i gotowe.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap
Porady i Ciekawostki
Mrożonki na obiad?
by marek • • 0 Comments
Pyszna sola na warzywach duszonych z kolendrą, pomidorami oraz cząstkami ziemniaków? A może pyszny koktajl z mrożonych jagód lub pierogi z mrożonym szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i suszonych pomidorów? Z mrożonych warzyw
i owoców można przygotować smaczne, wartościowe i urozmaicone dania. Niestety wie o tym niewielu Polaków.
Ciastka
Pierniczki swiąteczne
by Agap • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej przyprawa do piernika 3 łyżki masła 2 jajka Sposób przyrządzenia: Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny – mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i…
Ciastka
Bezy
by edison • • 0 Comments
Składniki: 5 białek 250 dag cukru pudru Sposób przygotowania: Białka ubić, potem dosypać cukru pudru i ubić na sztywno. Na nasmarowaną brytfannę wkładać beziki łyżeczką lub wyciskać narzędziem do dekorowania tortu. Suszyć 2-3 godziny w ciepłym piekarniku.