Składniki: 2 duże, obrane ogórki pokrojone w półplasterki 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej bazylii 3 łyżki octu ryżowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ogórki przyprawić solą i pieprzem, pozostawić na sicie aby obsączyć je z wydzielającego się soku. W salaterce wymieszać ogórki z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 minut do lodówki.
Tag: koper
Listy
Sos vinaigrette Jadwigi
by Jadwiga Pliszka • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu 1 łyżka wody 1 garść posiekanego kopru szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru Sposób wykonania: Czosnek posiekać i czym doda do niego wszytki pozostałe składniki. Dokładnie połączyć energicznie mieszając.
Listy
Sałatka z kopru włoskiego Pauliny
by Paulina Lach • • 0 Comments
Składniki: 2 łodygi kopru włoskiego sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Koper włoski oczyścić i pokroić na paseczki. Następnie sok z cytryny wymieszać z olejem oraz musztardą. Doprawić do smaku solą ora pieprzem i polać koper.
Listy
Pyszne kiszone ogórki babci Emilki
by Artur Małecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ogórków 2-3 dkg soli kamiennej 2 szklanki wody koper nasienny 2-3 ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: Ogórki umyć, ułożyć w wyparzonych czystych wekach, dodać pokrojony wyrośnięty koper , po 2 ząbki czosnku. Z wody i soli zagotować zalewę i gorącą zalewą pokryć ogórki. Natychmiast zakręcić wieczka, i wystudzić. Gotowe słoje wynieść w ciemne…
Listy
Cukinia duszona z koprem włoskim
by Malwina Świerszcz • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg młodej cukinii 2 łyżki posiekanego kopru włoskiego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię, sól, pieprz, smażyć aż plastry zaczną się złocić. Wyłożyć do miseczki, posypać koprem, wymieszać i podawać z dietetycznym pieczywem.