Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: koniak

Tropical

Składniki: 40 ml koniaku 20 ml likieru pomarańczowego 20 ml soku z cytryny 40 ml soku pomarańczowego 40 ml soku ananasowego kostki lodu listki mięty plasterek pomarańczy gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Alkohole i soki przelać do shakera. Dokładnie wymieszać i przelać do szklanki. Wrzucić kostki lodu. Udekorować listkami mięty i plasterkiem pomarańczy. Oprószyć gałką muszkatołową.

Kawa z koniakiem

Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.

Vienna Imperial Melange

Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżki brązowego cukru 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy 1/8 litra gorącego mleka Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodawać stopniowo koniak. Powstałą pastę rozdzielić na 2 filiżanki po czym uzupełnić je kawą oraz gorącym mlekiem.