Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawy

Kawa z wódką

Składniki : 4 łyżki rosyjskiej wódki 4 łyżeczki cukru ¼  l kawy ¼ l mocnego, czerwonego wina Sposób wykonania: Kawę doprowadzić do wrzenia, wówczas wlać wino i doprawić do smaku cukrem. Ponownie zagotować, wówczas wlać wódkę i jeszcze raz zagotować. Na koniec przelać do filiżanek.

Kawa z likierem pomarańczowym

Składniki : 2 filiżanki espresso 6 żółtek 200 g cukru 1/8 l świeżej posłodzonej śmietanki 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć, wówczas dodać likier pomarańczowy i zimne espresso. Dokładnie  wymieszać i dodać jeszcze bitą śmietanę i ponownie delikatnie połączyć. Przelać do filiżanek.

Kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym

Składniki : 12 łyżeczek kawy średnio zmielonej 6 szklanek wody 2 laski cynamonu ciemny cukier trzcinowy Sposób wykonania: Wodę doprowadzić  do wrzenia razem z wodą, wówczas dodać kawę i gotować na małym ogniu około 2 minut. Po tym czasie zestawić z ognia pod przykryciem. Przed podaniem doprawić do smaku cukrem.