Składniki : 1/8 l koniaku 4 goździki 2 kawałki cynamonu zaparzona kawa Sposób wykonania: Koniak, goździki i cynamon podgrzać w rondelku o czym go podpalić. Wówczas wlać kawę i przecedzić przez sito. Na koniec wlać do filiżanek.
Tag: kawy
Listy
Kawa z wódką
by Magda • • 0 Comments
Składniki : 4 łyżki rosyjskiej wódki 4 łyżeczki cukru ¼ l kawy ¼ l mocnego, czerwonego wina Sposób wykonania: Kawę doprowadzić do wrzenia, wówczas wlać wino i doprawić do smaku cukrem. Ponownie zagotować, wówczas wlać wódkę i jeszcze raz zagotować. Na koniec przelać do filiżanek.
Listy
Kawa z likierem pomarańczowym
by Teresa • • 0 Comments
Składniki : 2 filiżanki espresso 6 żółtek 200 g cukru 1/8 l świeżej posłodzonej śmietanki 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć, wówczas dodać likier pomarańczowy i zimne espresso. Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze bitą śmietanę i ponownie delikatnie połączyć. Przelać do filiżanek.
Listy
Cafe Rappe Oli
by Ola Maj • • 0 Comments
Składniki : kawa espresso zimna woda lód cukier Sposób wykonania: Kawę wodę, pokruszony lód dokładnie zmiksować. Przelać do szklanki i doprawić do smaku cukrem.
Listy
Kawa z cynamonem i cukrem trzcinowym
by Kinga • • 0 Comments
Składniki : 12 łyżeczek kawy średnio zmielonej 6 szklanek wody 2 laski cynamonu ciemny cukier trzcinowy Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do wrzenia razem z wodą, wówczas dodać kawę i gotować na małym ogniu około 2 minut. Po tym czasie zestawić z ognia pod przykryciem. Przed podaniem doprawić do smaku cukrem.