Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kawa

Kawa z koniakiem

Składniki: 1 łyżka startej skórki pomarańczy 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, gorącej kawy 2 łyżki bitej śmietany 1 kieliszek likieru pomarańczowego 1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać koniakiem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i nałożyć ja na powierzchnię kawy.

Cafe ala Orange

Składniki: •    1 łyżka startej skórki pomarańczy •    20 ml brandy •    1/8 litra mocnej, gorącej kawy •    2 łyżki bitej śmietany •    1 kieliszek likieru pomarańczowego •    1 skórka pomarańczy Sposób wykonania: Skórkę pomarańczową zalać brandy i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wlać jeszcze kawę. Następnie bitą śmietanę wymieszać z likierem i…

Vienna Imperial Melange

Składniki: 2 żółtka jajek 2 łyżki brązowego cukru 20 ml koniaku 1/8 litra mocnej, lekko słodzonej kawy 1/8 litra gorącego mleka Sposób wykonania: Żółtka razem z cukrem dokładnie utrzeć. W trakcie ucierania dodawać stopniowo koniak. Powstałą pastę rozdzielić na 2 filiżanki po czym uzupełnić je kawą oraz gorącym mlekiem.