Składniki:
- 1/2 litra jogurtu
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1/2 łyżki octu (6 proc.)
- 1-2 świeże obrane ogórki
- 1 ogórek kwaszony
- sól i pieprz do smaku
- mięta lub koperek posiekane
Składniki: 2-3 duże świeże lub mrożone papryki ½ litra jogurtu 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego sól do smaku 1 mały roztarty ząbek czosnku Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski. Następnie jogurt wymieszać z oliwą, solą oraz posiekanym czosnkiem. Polać paprykę i dokładnie wymieszać.
Składniki: 2 szklanki kwasu burakowego 1 szklanka jogurtu 1 szklanka serwatki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Do kwasu burakowego dodać jogurt, serwatkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą.
Składniki ½ szklanki jogurtu ½ szklanki mleka ½ pomarańczy łyżeczka miodu Sposób wykonania: Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki, dodać jogurt, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Napój przelać do wysokiej szklanki.
Składniki ½ szklanki jogurtu ½ szklanki mleka ½ banana łyżeczka miodu Sposób wykonania: Banan obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać jogurt, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Napój przelać do wysokiej szklanki.