Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: herbata

Domowy koniak

Składniki: 1/2 wódki czystej 1 łyżka sto owa miodu 2 łyżeczki herbaty czarnej 2 suszone śliwki Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do lodówki na 14 dni. Po tym czasie przecedzić przez bibułkę i przelać do butelki.

Herbatka z suszonych owoców

Składniki: 5 dag suszonych jabłek 2 łyżki  skórki z pomarańczy 2 łyżki skórki z cytryny 4 saszetki herbaty malinowej miód Przygotowanie: Herbatę z malin zalewamy przegotowaną wodą. Następnie dorzucamy do niej skórkę z cytryny, pomarańczy i suszone jabłka. Po 5 minutach rozlewamy do filiżanek i słodzimy miodem. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Jabłkowa herbatka

Składniki: łyżeczka czarna herbaty 1/4 szt. jabłka łyżeczka  miodu filiżanka wody Przygotowanie: Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrzątkiem. Wsypać herbatę, skropić łyżką wrzątku i postawić na podgrzewaczu. Zostawić na 2 min. Dolać 1/2 filiżanki wrzątku i pozostawić czajniczek jeszcze 5 min. na podgrzewaczu. W tym czasie z ćwiartki jabłka wyciąć gniazdo nasienne i przekroić bez…

Czarna herbata z cytryną

Składniki : 4 łyżki czarnej herbaty 1 l wrzątku łyżeczka cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru listki mięty Sposób wykonania: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier, plasterki cytryny oraz paski imbiru. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty.

Zielona herbata z miętą i imbirem

Składniki : 4 łyżki zielonej herbaty 1 l wrzątku łyżeczka cukru 4 plasterki cytryny 7,5 dag imbiru listki mięty Sposób wykonania: Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier, plasterki cytryny oraz paski imbiru. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty.