Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: głóg

Podstępne ziółka

Możliwe, że leki ziołowe w ogóle nie pomagają Zwłaszcza te przygotowywane na indywidualne zamówienie. Może jest jeszcze gorzej i pigułki z ziół wręcz szkodzą. Takie wnioski płyną z opublikowanych ostatnio wyników badań. Autor opracowania, Peter Canter ze szkoły medycznej Peninsula w Exeter, uważa, że należy zakazać ich sprzedawania. Jego zdaniem zielarze reklamują swoje leki robione…

Rokitnik i głóg w syropie konserwowany

Składniki: 1 kg owoców rokitnika 50 dkg owoców głogu 2 szklanki wody 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Owoce rokitnika i głogu dokładnie umyć. Głóg przekrawać na połowę i usuwać nasiona. W sterylnie czystym słoju układać warstwami rokitnik i głóg. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut. Wrzącym syropem zalać owoce w słojach, szczelnie…

Zupa z głogu

Na 6 osób wziąć ¾ litra suszonego głogu, nalać wodą, aby głóg objęła, włożyć jedną bułkę, rozgotować wszystko, przetasować przez gęste sitko, aby została w nim tylko łuska. Wziąć pół butelki wina, 10 deka cukru, trochę cynamonu, dobrać trochę wody, rozprowadzić tym głóg, raz zagotować i wydać z biszkopcikami lub sucharkami. Na podstawie książki Marii…

Z lasu do spiżarni – 4

  Czarny bez Krzew osiąga wysokość od 3 do 10 m. W warunkach naturalnych występuje powszechnie na skraju lasu, leśnych zrębach, przydrożach, rumowiskach. Najlepiej rośnie na glebach żyznych, umiarkowanie wilgotnych, na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Może z powodzeniem być uprawiany w każdym ogrodzie przydomowym. Rośliny rosną na terenach do 1200 m n.p.m. Występuje w Europie,…