Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe specjały

Nalewka orzechowa

Składniki: 1 l wódki 7-8 orzechów 1 ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Orzechy z zieloną łupinką przesypać do butli po czym zalać je wódką, odstawić na 1 miesiąc. Po tym czasie wódkę zlać, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast orzechy zasypać cukrem i odstawić na 3 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści, wówczas syrop zlać…

Nalewka z mirabelek

Składniki: 1 ½ kg mirabelek 4 szkl. wódki 1 ½ szkl. cukru 4 szkl. wody Sposób wykonania: Mirabelki wsypać do butli i zalać je wódką po czym odstawić na 1,5 miejsca w ciepłe miejsce. Po tym czasie płyn zlać i przelać do butelek. Szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Natomiast śliwki zalać syropem zrobionym z…

Nalewka herbaciana

Składniki; 2/3 szkl. koniaku 25 g herbaty 1 szkl. cukru 2 szkl. wody kwasek cytrynowy wanilia Sposób wykonania: Herbatę zalać koniakiem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie płyn zlać i wymieszać z syropem, kwaskiem cytrynowym oraz wanilią. Przelać do butelek i odstawić.

Nalewka gruszkowa

Składniki: 3 kg gruszek 6 szkl. wódki 3szkl. cukru Sposób wykonania: Gruszki pokroić na mniejsze kawałki, które lekko podpiec  piekarniku, wówczas przełożyć je do butli i zalać wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie zlać płyn i doprawić go smaku cukrem. Odstawić na 3 dni po czym przefiltrować i rozlać do…

Nalewka jarzębinowa

Składniki: 1 kg jarzębiny 1 l wódki 1-2 szkl. cukru Sposób wykonania: Owoce upiec w piekarniku aby były miękkie, wówczas przesypać je do butli i zalać wódką. Odstawić do momentu, aż nalewka osiągnie ciemni bursztynowy kolor, wówczas ją zlać i doprawić do smaku cukrem.