Składniki: 2 szklanki płynnego miodu lipowego 2 szklanki kwiatów lipy 2 szklanki spirytusu 96 procentowego i osobno 50 ml 2 szklanki wody 1 cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i…
Tag: domowe nalewki
Nalewki
Nalewka czereśniowa na rumie
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg dojrzałych czerwonych czereśni 0,5 kg cukru 2 szklanki rumu 2 szklanki wódki 1 laska wanilii 8-10 goździków 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Dojrzałe owoce czereśni umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem wymieszanym z wódką. Macerować w chłodnym,…
Nalewki
Nalewka z czereśni
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych dorodnych czerwonych czereśni 0,5 kg cukru 1 l spirytusu 50% sok z 1 cytryny kawałek skórki z cytryny 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp., umyć i osączyć. Zalać spirytusem, dodać oczyszczoną z białej włókniny skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon, macerować w słonecznym miejscu…
Nalewki
Nalewka z czarnych jagód
by Gabrysia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dorodnych jagód leśnych 1 l spirytus 95% 0,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: Jagody przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Umyte i osączone na sicie jagody zasypać cukrem i zalać w słoju spirytusem tak, aby były całkowicie przykryte. Postawić w ciepłym, słonecznym miejscu, zlać po 4 tygodniach spirytus. Nalew rozcieńczyć wodą do…
Nalewki
Nalewka z pigwy Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 1 i 1/2 kg. pigwy 1 kg. cukru 1/2 litra spirytusu 1/2 czystej wódki Sposób przyrządzenia: Owoce pigwy pokroić, zasypać cukrem i odstawić na 2 dni , aż puszczą sok. Po tym czsie zalać je spirytusem i odstawić na 2 miesiące. Po tym czasie odcedzić alkohol, a do owoców wlać wódkę. Wymieszać i odstawić…