Składniki: szklanka siemienia konopnego 1 l wody 3 dag cukru Sposób wykonania: Siemię utrzeć po czym zalać je ciepłą wodą. Doprawić do smaku cukrem.
Tag: dodatki
Listy
Pasta serowa z groszkiem, kukurydzą i rzodkiewką
by Julia Partyka • • 0 Comments
Składniki: ser biały puszka groszku puszka kukurydzy ulubione kiełki jajko na twardo rzodkiewka majonez keczup Sposób wykonania: Ser rozgnieć , kukurydze i groszek odcedzić z zalewy a jajko rozetrzeć widelcem. Dodać jeszcze kiełki oraz rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze majonez oraz ketchup aby składniki się połączyły i całość dokładnie wymieszać.
Listy
Ocet z melisy i lawendy Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 5 gałązek lawendy o dł około 10 cm 12 gałązek melisy o dł 10 cm 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Zioła umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przed użyciem odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Listy
Żurawiny do mięs
by Adam Szydłowski • • 0 Comments
Składniki: 20 dag żurawin 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 2 łyżki musztardy sól Sposób wykonania: Żurawiny przełożyć do rondelka. Wlać sok z pomarańczy i 6 łyżek wody. Zasypać cukrem i dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą oraz musztardą.
Listy
Żurawina z gruszką i skórką pomarańczową do mięs
by Krystyna Jóźwiak • • 0 Comments
Składniki: 250 g żurawin 100 g cukru 1 gruszka Starta skórka z ½ połowy Sposób wykonania; Żurawiny zalać 100 ml wody z dodatkiem cukru i gotować około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obraną gruszkę pokrojoną w kostkę oraz skórkę pomarańczową.