Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki do potraw

Pasta z mięty

Składniki: 1 szkl. liści arcydzięgla 1 szkl. liści mięty łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczka startej skórki 2-3 łyżki gęstego majonezu 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania:  Liście mięty i arcydzięgla zmiksować razem z orzechami, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodać majonez i całość dokładnie wmieszać.

Pikantna przyprawa do nacierania

Składniki: 2 łyżeczki chili w proszku 1 ½ łyżeczki mieszanki różnych przypraw ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu szczypta goździków szczypta granulowanego czosnku 1 łyżeczka aromatyzowanej soli 1 łyżka granulowanej cebuli pieprz Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą połączyć.

Grzanki w jajecznej masie

Składniki: ½ białego czerstwego chleba 2 żółtka 2 łyżki mleka 1 łyżka masła Sposób wykonania: Chleb pokroić na małe kwadraciki. Następnie żółtka roztrzepać razem z mlekiem po czym dodać grzanki. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć je na patelnie z rozgrzanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec od momentu, aż ładnie się zarumienią.

Farsz z mięsa do naleśników

Składniki: 300 g ugotowanego mięsa 300 g cebuli 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 3 łyżki śmietanki 22% sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zemleć a cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie mięso wymieszać z cebulą oraz surowym jajkami, śmietaną oraz tarta bułką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.