Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Dziś przepis na sos malinowy do deserów. Lista zakupów: maliny, cukier.
Składniki:
- 300 g malin
- 135 g cukru
Składniki: 6 mandarynek łyżeczka miodu łyżeczka winaiku łyżeczka zmilonych orzechów esencja wnailiowa ½ szkl soku pomarańczowego Sposób wykonania: Miód wymieszać z winiakiem. Następnie dodać sok pomarańczowy oraz posiekane orzechy. Doprawić do smku esencją waniliową. Mandraynki obrać i podzielić na cząsteczki. Przełozyć je do pucharków i polać sosem.
Składniki: 1 szkl. białego deserowego wina 3 żółtka 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym wstawić rondek do garnka z gotująca się wodą. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać stopniowo gorące wino. Trzymać w kąpieli wodnej aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać jeszcze skórkę z cytryny.
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. płatków migdałowych łyżka masła łyżka cukru Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki migdałowe oraz owsiane. Następnie dodać do nich cukier i cały czas mieszając trzymać na ogniu aż się przyrumienią. Idealna aby posypać deser, lub jako spód do pucharków pod owoce.
Składniki: 1 szkl. płatków owsianych łyżka masła łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Na rozgrzane masło wsypać płatki oraz cukier puder. Trzymać na małym ogniu aż płatki zbrązowieją i staną się kruche, wówczas zdjąć je z ognia i zmiażdżyć. Idealne nadają się do posypania różnych deserów.