Składniki:
-
- 1 kg świeży szpinak
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone (nieobowiązkowy)
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku cytrynowego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę szczypta mielonego kminku kilka kropli sosu chili sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado przeciąć na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ, skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać avocado, z czosnkiem, widelcem rozgnieść na jednolitą, gładką masę,…
Na wiosenne grillowanie, ogródkowe przyjęcia i wypady za miasto, niezastąpiony dodatek do wszystkiego, czyli sosy, dipy i dressingi. Robimy jedną sałatkę warzywną a do niej kilka dressingów , a nasi goście sami dobiorą smaki. Do grillowanego pieczywa podajmy dipy, a do mięs i warzyw własnej produkcji sosy. Możemy przygotować własne pesto i tylko doprawić potrawę tuż przed podaniem. Większość z podanych niżej przepisów możemy przyrządzić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.