Składniki:
-
- 1 awokado
- 6 łyżek śmietany
- 20 dkg tomatillo, obrane z suchej skórki i pokrojone
Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku cytrynowego 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony 1 mały pomidor, pokrojony w kostkę szczypta mielonego kminku kilka kropli sosu chili sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Avocado przeciąć na połowę, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ, skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać avocado, z czosnkiem, widelcem rozgnieść na jednolitą, gładką masę,…
Na wiosenne grillowanie, ogródkowe przyjęcia i wypady za miasto, niezastąpiony dodatek do wszystkiego, czyli sosy, dipy i dressingi. Robimy jedną sałatkę warzywną a do niej kilka dressingów , a nasi goście sami dobiorą smaki. Do grillowanego pieczywa podajmy dipy, a do mięs i warzyw własnej produkcji sosy. Możemy przygotować własne pesto i tylko doprawić potrawę tuż przed podaniem. Większość z podanych niżej przepisów możemy przyrządzić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce nawet do kilku dni.
Składniki: • 300g jogurtu naturalnego • 15 dkg mięsa pieczonego (np.schabu ) • 1 ząbek czosnku • ½ łyżeczki chilli • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej • sól ziołowa Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chilli, papryką słodką oraz solą ziołową do smaku. Mięso połączyć z powstałym dipem
Składniki: – 25 dkg serka homogenizowanego lub 20 dag twarogu i 2 łyżki mleka – 1 czerwona papryka – ¼ łyżki pieprzu cayenne lub kilka kropli tabasco – pęczek szczypiorku – odrobina sosu worcester lub sojowego – pieprz Sposób przyrządzenia: Twarożek lub krem utarty z twarogu i mleka doprawić sosem Worcester lub sojowym oraz cayenne…