Składniki: 4 żółtka, 15 dag cukru, 150 ml białego wytrawnego wina. skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny(uprzednio sparzonej i dobrze wyszorowanej). Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką lub mikserem, do momentu, aż powstanie…
Tag: deserowe
Desery
Crepes-delice (naleśniki)
by Bahus • • 0 Comments
Desery
Chińskie racuszki z jabłek
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 3 jabłka 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki jasnego piwa 1 białko 1/3 szklanki mąki pszennej(60 g) 5-6 łyżek oleju 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Mąkę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle…