Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 100 g marmolady morelowej
- 150 g mąki
- trochę masła i mąki do formy
Polewa:
- 200 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g kakao
- 3 łyżki mleka
Składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki tartej mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałowych 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Banany umyć, dokładnie wytrzeć. Skórę naciąć wzdłuż banana lekko ją rozchylając. Odsłonięty miąższ banana posypać cukrem, tartą czekoladą i migdałami. Banany ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do…
Składniki: 2 miarki kawy ¾ szklanki mleka 20 dkg czekolady Sposób przyrządzenia: Zagotować 2 miarki kawy z mlekiem, przecedzić przez sitko. Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do mleka i rozpuścić, stale mieszając. Dodać śmietanę, podgrzać i podawać.
Składniki: 500 ml mleka 3 łyżki kakao 1 op cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki śmietanki 2 żółtka 1 łyżka cukru 4 laski cynamonu płatki migdałowe Sposób wykonania: Mleko wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym, kakao i śmietanką. Całość podgrzać na małym ogniu. Wówczas wlać żółtko roztrzepane z cukrem. Przelać do szklanek. Dodać laskę cynamonu…
Składniki: 60 g czekolady 90 ml syropu cukrowego 750 ml mleka 1 łyżka syropu miętowego 250 ml śmietany kremówki listki mięty Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej po czym wymieszać ją z syropem miętowym i cukrowym. Następnie wstawić rondelek do zamrażalnika na 40 minut. Następnie śmietanę ubić na sztywno po czym dodawać stopniowo zamrożoną…