Składniki:
• 1 gotowy blat biszkoptowy
• 15 dag białej czekolady
• 15 dag gorzkiej czekolady
• 20 dag śmietanki
• 60 dag śmietany kremówki
Składniki:
Ciasto:
• 2 łyżki kakao
• 220 g mąki
• sól
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 120 g czekolady
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• 115 g masła
• 300 g cukru
• 1 opakowanie ciemnej polewy czekoladowej
Nadzienie:
•polewa
• 1/2 szklanki soku z jagód
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 60 ml wiśniówki
• 100 g cukru pudru
Składniki:
Kruche ciasto migdałowe:
• 100 g przesianej maki.
• szczypta proszku do pieczenia,
• 75 g zmielonych migdałów,
• 1 żołtko.
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 2 łyżki cukru,
• szczypta soli.
• 75g schłodzonego masła lub margaryny
• pokrojonych w wiórki
Masa:
• 4 limetki lub cytryny,
• 2 jajka,
• 200 g śmietany kremówki (min. 30%).
• 80 g cukru.
• 1 opakowanie żelatyny,
• 500 g wiśni ze słoika,
• 1 i 1/2 opakowania czerwonej galaretki,
• 40 g koniaku
Poza tym:
1 natłuszczona tortownica (o 28 cm),
1 natłuszczona blacha
Składniki: • 35 dag gorzkiej czekolady • 24 podłużne biszkopty • 200 ml śmietany • 2 kieliszki rumu • 1/2 l mleka • 5 dag masła • 2 białka • 5 dag cukru • 2,5 dag cukru pudru Sposób przyrządzenia: 25 dag czekolady połamać na kawałki. Rozpuścić na parze, nie mieszając. Mleko zagotować i wymieszać…