Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Bezy z ciemnym kremem

Składniki: 150 g gotowych bezików opakowanie kremu karpatka 2 szkl. mleka ½ kostki masła 3 łyżki rozpuszczalnej kawy łyżka rumu Sposób wykonania: Krem karpatka przyrządzić według opisu na opakowaniu, wówczas dodać do niego masło oraz kawę. Całość dokładnie zmiksować po czym dodać rum i dokładnie wymieszać. Powstałym kremem smarować bezy i złożyć po dwie.

Bezy z polewą miodową

Składniki: 8 gotowych dużych bez ¾ szkl. miodu 3 goździki szczypta cynamonu szczypta imbiru 2-3 łyżki soku z cytryny kieliszek rumu Sposób wykonania: Do miodu dodać przyprawy i gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy miód zacznie gęstnieć dodać do niego sok z cytryny i jeszcze przez chwilę trzymać na ogniu. Na koniec doprawić…

Ryżowe ciasteczka z galaretką

Składniki: 150 g wafli ryżowych tabliczka mlecznej czekolady 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki masła galaretki w cukrze Sposób wykonania: Czekoladę roztopić na parzę z dodatkiem soku pomarańczowego po czym dodać masło. Dokładnie wymieszać i zdjąć z nad pary. Wafle ryżowe połamać na mniejsze kawałki, które maczać w czekoladowej polewie. Na każdym kawałku…

Herbatniki przekładane kremową masą

Składniki: 40 g herbatników 1 szkl. cukru ½ szkl. śmietanki 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki masła łyżka koniaku 10 orzechów pekan Sposób wykonania: Cukier wsypać do śmietanki i trzymać na dużym ogniu około 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać masło oraz kakao. Całość dokładnie utrzeć i dodać…

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Składniki: 250 g masła 300 g czekolady z orzechami 200  cukru łyżeczka startej gałki muszkatołowej 4 jajka 250 g mąki 3 łyżki proszku do pieczenia 200 g bakalii gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Posiekaną czekoladę wymieszać z miękkim masłem po czym dodać jeszcze gałkę muszkatołową, cukier oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć po czym dodać mąkę…