Składniki: ½ kg mąki 1 margaryna 7 dkg drożdży szczypta soli ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać mąkę połączyć z pozostałymi składnikami dobrze zagnieść. Na stolnicy rozwałkować ciasto ,pokroić w trójkąty ,wypełnić ulubionym farszem <mięsnym ,grzybowym ,powidłami.> .Zwinąć rogalik, piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.
Tag: ciasteczka
Ciastka
Ciasteczka owsiane z migdałami
by Danuta Krause • • 0 Comments
Składniki: 50 g płatków owsianych 150 g migdałów 150 g orzechów 3 białka ¾ szkl. cukru pudru masło Sposób wykonania: Płatki uprażyć na suchej patelni po czym zmiażdżyć ja wałkiem. Następnie migdały oraz orzechy sparzyć wrzątkiem i posiekać. Białka ubić w trakcie dosypując stopniowo cukier puder. Gdy masa zacznie odrywać się od trzepaczki dodać migdały,…
Ciastka
Ciasto kruche na śmietanie
by Dominika Matuszczak • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek masła 4/5 szkl. śmietany łyżeczka sody 2 łyżki cukru 1 ½ szkl. mąki Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać cukier oraz sól. Całość zagnieść w trakcie dodając śmietanę aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Ciastka
Ciasteczka migdałowe Wandy
by Wanda Czaplicka • • 0 Comments
Składniki: ¾ szkl. migdałów 1 białko ¼ szkl. cukru skórka starta z ½ cytryny 3 żółtka 1 szkl. maki 1 jajko Sposób wykonania: Białka roztrzepać z białek po czym dodać cukier, mąkę, żółtka oraz skórkę startą z ½ cytryny. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego foremkami różne figurki. Posmarować je roztrzepanym…
Ciastka
Beziki z kremem kawowym
by Patrycja Osowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g gotowych małych bezików 1 ½ szkl. śmietanki 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania; Śmietankę zmiksować razem z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką oraz kawą. Rondelek z masą postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i nadal miksować aż całość zgęstnieje,…