Składniki: 200 g miodu 30 g masła opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 200 g migdałów Sposób wykonania: Miód, masło, cynamon oraz cukier waniliowy gotować na małym ogniu około 7 minut. Po tym czasie dodać posiekane migdały i nadal gotowa kolejne 7 minut nie przerywając mieszania. Następnie wylać masę na blasze i poczekać aż zastygnie,…
Tag: ciasteczka
Listy
Pierniki gotowane w piwie z rodzynkami i migdałami
by Edyta Jurkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 l piwa jasnego 5 dag pierników 10 dag rodzynek 10 dag migdałów 2 dag masła cukier Sposób wykonania: Piwo doprowadzić do wrzenia po czym dodać do niego pierniki starte na tarce oraz kawałek masła. Nadal gotować aż pierniki się rozgotują, wówczas zdjąć z ognia i dodać rodzynki, posiekane migdały oraz cukier. Całość dokładnie…
Listy
Makowe ciasteczka bez pieczenia
by Magdalena Motyka • • 0 Comments
Składniki: szklanka miodu 6 łyżeczek cukru szklanka maku 2 łyżki siekanych orzechów oliwa do posmarowania blachy Sposób wykonania: Miód z dodatkiem cukru i maku doprowadzić do wrzenia. Gdy całość lekko się zarumieni wrzucić posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać i przelać na blasze posmarowana oliwą. Wyrównać wierzch i odstawić do zastygnięcia. Po tym czasie pokroić na małe…
Listy
Ciasteczka owsiane Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 4 łyżki orzechów laskowych 3 łyżki siekanych migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka sezamu 5 łyżek suszonych żurawin 1 łyżka rodzynek 1/2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 łyżki miodu Przygotowanie: Mleko zagotować, dodać miód. Płatki wymieszać z pozostałymi składnikami i wsypać do mleka Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki.…