Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bita śmietana

Pomarańczowa kawa

Składniki : 1 szkl. naparu z kawy 2 łyżeczki likieru pomarańczowego 1 łyżeczka cukru bita śmietana otarta skórka z 1/3 pomarańczy   Sposób wykonania: Likier pomarańczowy wymieszać z cukrem. Uzupełnić  kawą. Udekorować bitą śmietaną i posypać startą skórką z cytryny.

Kawa z likierem pomarańczowym

Składniki : 2 filiżanki espresso 6 żółtek 200 g cukru 1/8 l świeżej posłodzonej śmietanki 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru utrzeć, wówczas dodać likier pomarańczowy i zimne espresso. Dokładnie  wymieszać i dodać jeszcze bitą śmietanę i ponownie delikatnie połączyć. Przelać do filiżanek.

Kawa z whisky

Składniki : 1 łyżka cukru 4 łyżki whisky 2 łyżki bitej śmietany filiżanka mocnej, gorącej kawy Sposób wykonania: Cukier przesmażyć w rondelku aby powstał karmel, wówczas dodać do niego whisky. Dokładnie wymieszać i przelać do filiżanki. Uzupełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.