Dla 8 osób – Czas przygotowania 60 minut
Marynata:
• 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalne w płynie KNORR
• 2 łyżki saletry (do nabycia w aptece)
• 2 łyżki soli
• 1 łyżka cukru
• 2 ziarna pieprzu
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 4 ząbki czosnku
• 2 kg surowej szynki wieprzowej z tłuszczykiem
• 1 kg pszennej razowej mąki
• 400 g tłuszczu wieprzowego (można zastąpić margaryną)
Sposób przygotowania: {hidetags}
Zalej wszystkie składniki marynaty 1,5 l zimnej wody, doprowadź do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Włóż do tak przygotowanej marynaty szynkę tak, aby była w niej całkowicie zanurzona i pozostaw na 5 dni. Możesz za pomocą strzykawki z grubą igłą wstrzyknąć część marynaty do środka szynki, aby mięso było dokładnie zapeklowane.
Połącz ze sobą mąkę i tłuszcz wieprzowy doprawiając do smaku. Rozwałkuj tak przygotowane ciasto na placek o grubości około 1 cm.
Obsmaż szynkę ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zawiń w rozwałkowane ciasto.
Piecz szynkę w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 2 godziny. Podawaj z chrzanem.