Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne Mady

Składniki:
makaron lasagne 500g
mielonego mięsa 400g
sera mozarella
kostka rosołowa
600ml śmietany 30%
puszka krojonych pomidorów
duża cebula
czosnek
łyżka oregano
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy po kolei pomidory wraz z zalewą, mięso mielone, posiekaną drobno cebulkę, wyciskamy czosnek, dodajemy kostkę rosołową. do smaku dodajemy sól i pieprz – choć niekoniecznie. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron lasagne (tak aby pokryć dno naczynia) – jedna warstwa, przygotowany farsz – na wysokość mniej więcej 1 cm, następnie starty na tarce ser – tak, aby tylko pokryć mięso, polewamy śmietaną – po wierzchu i po bokach. I tak kolejno aż do wyczerpania farszu. ostatnią warstwę układamy tylko z dużej ilości sera, całość polewamy pozostałą dużą ilością śmietany naczynia nie przykrywamy. Piekarnik nagrzany do temp. 200 stopni wstawiamy lasagne i pieczemy ok. 30 min. polecam i życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *