Zapraszamy do wzięcia udziału konkursie organizowanym wraz z wydawnictwem Znak. Nagrodami jest 15 książek– Podróże kulinarne Roberta Makłowicza: Smak Węgier. {hidetags}
Konkurs polega na nadsyłaniu przepisów na portal pychotka.pl – każdy dodany przepis to szansa na wygranie jednej z książek.
Przepisy można nadsyłać na adres e-mail konkurs(atumałpka)pychotka.pl lub przez formularz
Konkurs trwa od 04.03.2009 do 04.04.2009 – Regulamin konkursu
Przepisy nadesłane na konkurs muszą zawierać dopisek
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez (a tu twoje imię lub pseudonim)
O Nagrodzie
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier
Jest wiele sposobów poznawania świata. Ulicami zabytkowych miast mogą prowadzić utarte ścieżki wyznaczone przez przewodniki lub szlaki turystyczne, dokładnie oznaczone i kierujące do ściśle określonego celu. Ale można zwiedzać świat w sposób bardziej oryginalny! Pozwalać, by prowadziły nas smaki, zapachy, najrozmaitsze postaci życia kulinarnego. Tak właśnie podróżuje Robert Makłowicz, dla którego wędrówki i kuchnia stanowią nierozerwalną całość.
„Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier” to program telewizyjnej Dwójki, który w wyjątkowy i niekonwencjonalny sposób łączy sztukę gotowania z pragnieniem podróżowania i poznawania kulturowych tajemnic różnych zakątków globu. Okraszony osobowością Roberta Makłowicza cieszy się do dziś ogromną popularnością nie tylko wśród koneserów kuchni, amatorów gotowania, ale przede wszystkim wśród osób ciekawych świata.
Makłowicz zabierał swoich widzów na kulinarne wędrówki w bardzo różne miejsca – od Doliny Chochołowskiej po Jamajkę. Gotował w basenie, na balkonie czy na warszawskim bazarze. Jednak zapytany o to, którą swoją podróż wspomina najlepiej, bez zastanowienia odpowiada: „Węgry, ze względu na jedzenie”. Miłość do węgierskiej kuchni zaowocowała najnowszym specjałem Roberta Makłowicza, który w listopadzie ukaże się w wydawnictwie Znak.
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier to książka, która pokazuje największe fascynacje autora, tak kulinarne, jak i podróżnicze. Makłowicz jest tu znakomitym przewodnikiem po węgierskiej krainie. Głównym elementem książki są oczywiście konkretne przepisy kulinarne oraz szczegółowe i smakowite opisy przygotowywania potraw. Na targu w Debreczynie ugotujemy kapustę nadziewaną po debreczyńsku, w przepięknym Egerze nauczymy się robić egerskie naleśniki, a na wzgórzach Badacsony upieczemy kurczaka po badaczońsku.