Składniki:
• 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• mały pęczek natki pietruszki
• ½ małego pęczka mięty
• 1 cebula
• 1 Fix Kebab z sosem czosnkowym KNORR
• 80 ml majonezu babuni Hellmann’s
• 80 ml ketchupu ognistego Hellmann’s
• ½ kg mąki
• 50 ml olej słonecznikowy
• sól
• 100 ml wody
• 1 główka sałaty
• 1 mały ogórek
• 2 dojrzałe pomidory
• 1 czerwona cebula
• sok z 1 cytryny
• 50 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka siekanej natki pietruszki
• 1 łyżka siekanej natki mięty
• 2 ząbki czosnku
• pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kofta Kebab
Mięso wymieszaj z drobno posiekaną miętą i natką pietruszki, dodaj Fix Kebab z sosem czosnkowym KNORR oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Do tak przygotowanego mięsa dodaj jeszcze 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Małe porcje mięsa uformuj w kulki, nadziej na patyki do szaszłyków, opiecz na grillu lub podsmaż na patelni. Z mąki, oleju i odrobiny wody zrób gęste ciasto naleśnikowe, dopraw je odrobiną soli. Z tak przygotowanego ciasta smaż placki naleśnikowe, dużo grubsze niż zwykłe naleśniki. Placki ułóż na talerzu i poczekaj kilka minut, by stały się bardziej miękkie. Przygotuj sos czosnkowy według przepisu na opakowaniu. Posmaruj placek obficie sosem, dodaj sałatę i zwiń. Podawaj z porcją frytek, lub sałatką Fatush – z pomidorów i ogórków pokrojonych w kostkę.
Sałatka Fatush
Ogórek i pomidor pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z cytryny, natkę pietruszki, miętę. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Do tej sałatki dodaje się również przyprawę sumak. Jest to sproszkowana, czerwona szyszka, która rośnie w niektórych parkach, na ozdobnych krzewach. Nadaje ona lekko gorzkawo- kwaśnego smaku. {hidetags}