Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Anna MuchowskaParticipant
Kociołek z ogniska
Składniki:
marchew
ziemniaki
boczek
kiełbasa, nie za tłusta
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
majeranek KAMIS
pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Sól
2 duźe liście kapustySposób wykonania:
Marchewke obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaske również kroimy w plasterki.
Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko, na spód kładziemy 1/3 boczku, na to 1/3 ziemniaków, które delikatnie solimy i przyprawiamy pomidorami suszonymi i pieprzem. Nasepnie w tej samej proporcji marchewkę, którą posypujemy majerankiem i kiełbasę. Wszystko powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy liście kapusty nakładamy talerz i przyciskamy wszystko kamieniem i wieszamy nad ogniskiem. Pieczemy około 1,5-2 godzin. W między czasie można przygotować sałatkę z pomidorów i ogórków doprawiona przypprawą do sałatek KAmis.W wersji domowej: zamiast garnka używamy naczynia żaroodpornego, a zamiast ogniska – piekarnika nastawionego na 200 stopni.
„Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez muchowa”
Anna MuchowskaParticipant[b]KLOPSIKI Z MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM[/b]
SKŁADNIKI:
60 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
4 JAJKA
4 ŁYŻKI TARTEJ BUŁKI
4 ŁYŻECZKI MUSZTARDY
SÓL, PIEPRZ
8 ŁYŻEK OLEJU
1 KG PORÓW
80 DAG POMIDORÓW W ZALEWIE
4 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK
NATKA PIETRUSZKI LUB ŚWIEŻE ZIOŁA
2 MARCHEWKIWYKONANIE:
Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki. Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki – usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki.
Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.[b]NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
KILKA NALEŚNIKÓW
NADZIENIE: WISNIE DRYLOWANE, TWAROŻEK
2 JAJKA
200 ML MLEKA
2 ŁYŻKI CUKRU
PACZKA HERBATNIKÓW
¼ KOSTKI MASŁAWYKONANIE:
Naleśniki nadziewać i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym cukrem. Mleko, cukier i jajka wymieszać i polać na naleśniki. Całość posypać pokruszonymi herbatnikami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.[b]PARÓWKI W CIEŚCIE[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 SZKLANKI MĄKI
1 ŻÓŁTKO
3/4 SZKLANKI MLEKA
3 DKG DROŻDŻY
ŁYŻKA OLEJU
SÓLWYKONANIE:
Ciasto ugnieść , rozwałkować . Pokroić w paseczki, owijać parówki. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 220 st.[b]ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH[/b]
SKŁADNIKI:
3 SERKI TOPIONE (KOSTKI)
2 LITRY WYWARU
0,25 KG MIELONEGO
2-3 ZIEMNIAKI
½ ŁYŻECZKI ZIÓL PROWANSALSKICH
WARZYWA MROZONE LUB SWIEŻE
PAPRYKA MIELONA
SOS TABASCO
NATKA PIETRUSZKI
1 STARTA CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKUWYKONANIE:
Do wywaru dodać serki. Mielone podsmażyć, ziemniaki pokroić. Do gotującego się wywaru dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz mielone. Podgotować i dodać warzywa, ziemniaki oraz paprykę i sos tabasco. Gotować aż warzywa będą miękkie, na koniec dodać cebulę, czosnek natkę.[b]WŁOSKA ZUPA CEBULOWA[/b]
SKŁADNIKI:
PÓŁ KURCZAKA
2 SZKLANKI MLEKA
2 ŻÓŁTKA
ŁYŻKA MARGARYNY
2 MARCHEWKI
2 PIETRUSZKI
PÓŁ SELERA
40 DAG CEBULI
4 ŁYŻKI RYŻU
PĘCZEK NATKI ,PRZYPRAWYWYKONANIE:
Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku[b]ZUPA POMIDOROWO – PIECZARKOWA Z PULPETAMI[/b]
SKŁADNIKI:
250 G MIELONEJ WIEPRZOWINY
250 G PIECZAREK
MAŁY SELER
JAJKO
CEBULA
0,5 PUSZKI GROSZKU
2 ŁYŻKI OLEJU
MAŁA PUSZKA KONCENTRATU
3 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI
KOSTKA ROSOŁOWA
SŁODKA PAPRYKA
ZIELONY PIEPRZ
CUKIER, SÓLWYKONANIE:
Seler zetrzeć na drobnej tarce. pieczarki poszatkować .na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć seler i pieczarki. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać litr wody, zagotować wrzucić kostkę rosołową, gotować 10 minut.
Cebulę obrać posiekać i razem z jajkiem dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z masy mięsnej formować kulki. Wkładać je do wrzącej zupy i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Zupę posypać natką[b]ZAPIEKANKA Z MAKARANU Z WIŚNIAMI NA SŁODKO[/b]
SKŁADNIKI:
20 DAG MAKARONU MUSZELKI
700 ML MLEKA
2 CYTRYNY
2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO
12 DAG MASŁA
10 DAG CUKRU
4 JAJKA
50 DAG TWAROGU
1 BUDYŃ WANILIOWY
1 SŁOIK WIŚNI DRYLOWANYCH
SÓLWYKONANIE:
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową porcji skórki, cukrem waniliowym i solą. Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować około 10 minut. Makaron odcedzić i wymieszać z 2 dag masła. Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony twaróg i budyń, całość utrzeć. Wiśnie osączyć. Makaron wymieszać z masą twarogową i wiśniami. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 175 st.[b]MAKARON PO PROWANSALSKU[/b]
SKŁADNIKI:
400 G MAKARONU WSTĄŻKI
PO JEDNEJ CZERWONEJ, ZIELONEJ I ŻÓŁTEJ PAPRYCE
2 CEBULE
400 G MIĘSA MIELONEGO
ZĄBEK CZOSNKU
PUSZKA POMIDORÓW
200 G PIECZAREK
ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
SÓL, PIEPRZ
100 G ŻÓŁTEGO SERA
150 G ŚMIETANY
KILKA GAŁĄZEK SZCZYPIORKUWYKONANIE:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C.[b]MAKARON W SOSIE TUNCZYKOWO-PIECZARKOWYM [/b]
SKŁADNIKI:
200 GRAMÓW PIECZAREK
1 CEBULA
1 PUSZKA TUNCZYKA W SOSIE WLASNYM
NATKA PIETRUSZKI POCIETA
1 LYZKA SOSU SOJOWEGO
ZĄBEK CZOSNKU
POL OPAKOWANIA JOGURTU NATURALNEGO LUB SLODKIEJ SMIETANKI
SOL PIEPRZ
MAKARONWYKONANIE:
Cebule i czosnek pociąć drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki dodać do zeszklonej cebuli i smażyć aż puszcza sok, dopiero wtedy posolić, popieprzyć, dodać sos sojowy, dodać odsączony tuńczyk. Dodać jogurt oraz natkę, trochę poddusić. Dodać ugotowany makaron al dente , wymieszać dobrze.[b]POTRAWKA Z KIEŁBASKAMI[/b]
SKŁADNIKI:
3 ŚREDNIE CEBULE
4 KIEŁBASKI
3 CZERWONE PAPRYKI
1 PUSZKA KUKURYDZY
1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
3 ŁYZKI OLEJU
200 ML ROSOŁU WARZYWNEGO
8 ŁYŻEK KECZUPU
4 ŁUZKI OCTU WINNEGO
KILKA GAŁĄZEK NATKI PIETRUSZKI
SÓL, PIEPRZWYKONANIE:
Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym samym tłuszczu usmażyć paprykę, dołożyć cebulkę z kiełbaskami, kukurydzę, fasolę – krótko wszystko podsmażyć. Potrawkę podlać rosołem i octem. Na koniec dodać keczup. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 4 minut. Pietruszkę posiekać i wrzucić do potrawki.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez muchowa
Anna MuchowskaParticipant[b]Muchowa napisał:[/b]
[quote][b]CASATTE[/b]
SKŁADNIKI:
1 BIAŁY BUDYŃ NA 0,5 LITRA
0,5 LITRA MLEKA
1 KOSTKA PALMY
6 ŁYŻECZEK ŻELATYNY
SZKLANKA CUKRU PUDRU
CUKIER WANILIOWY
RÓŻNE GALARETKI
1 ŁYŻKA CZUBATA KAKAO
4 JAJA
BAKALIE
SPOSÓB WYKONANIAŻelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Budyń ugotować i wystudzić. Palmę z cukrem i żółtkami i wanilią utrzeć. Do masy dodawać po trochę budyniu , rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę dodać do masy. 0,5 masy wyłożyć na formę . Do reszty dodać kakao i wyłożyć na białą masę. 1 galaretkę zalać szklanką wody gorącej. Gęstniejącą galaretkę połączyć z ubitą pianą białek , dołożyć bakalie . Wylać na masę i włożyć do lodówki. Po zgęstnieniu ułożyć owoce i zalać drugą galaretką . Całość może być na cienkim biszkopcie
[b]SZARLOTKA JAPOŃSKA[/b]
SKŁADNIKI:
CIASTO:
8 JAJ
25 DAG MARGARYNY
40 DAG CUKRU PUDRU
30 DAG MAKU
60 DAG JABŁEK
10 ŁYŻEK KASZKI MANNEJ
PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
BAKALIEPOLEWA:
1/2 KOSTKI MARGARYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU
2 CZUBATE ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODYWYKONAIE:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.[b]CIASTO MAKOWO-SEROWE[/b]
SKŁADNIKI:
WARSTWA MAKOWA
20 DAG MAKU
4 JAJA
1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
2 DAG RODZYNEK
ŁYŻKA POSIEKANYCH ORZECHÓW
20 DAG CUKRU
1-2 ŁYŻKI MIODU
WARSTWA SEROWA
50 DAG PÓŁTŁUSTEGO SERA
4 JAJA
12 DAG MASŁA
ŁYŻKĘ MĄKI ZIEMNIACZANEJ
20 DAG CUKRU PUDRU
3 DAG RODZYNEK
WARSTWA ORZECHOWA
15 DAG ZMIELONYCH ORZECHÓW
4 JAJA
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
5 ŁYŻEK MIAŁKIEGO CUKRU
1,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Warstwa makowa
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać sparzony trzykrotnie zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę ubitą z białek i resztę składników. Wymieszać i przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.Warstwa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem. Mieszając, dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, roztopione, ale chłodne masło, rodzynki i pianę ubitą z białek. Wyłożyć na warstwę makową.Warstwa orzechowa
Z białek ubić pianę, starannie wymieszać ją z cukrem, żółtkami, orzechami i proszkiem do pieczenia oraz pozostałymi składnikami. Wyłożyć na warstwę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 40 minut. Upieczony placek posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.[b]CIASTO MARCHEWKOWE[/b]
SKŁADNIKI:
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki pszennej mąki
2 szklanki cukru
kostka masła – 20 dag
4 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody
szczypta soli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
masło i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
blacha 30x30x8 cmWYKONANIE:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.[b]AUSTRIACKA BABKA CZEKOLADOWA [/b]
SKŁADNIKI:
4 JAJKA, ZOLTKA I BIALKA OSOBNO
1 2/3 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKA MASLA
1 SZKLANKA MOCNEJ WYSTUDZONEJ HERBATY
2 SZKLANKI MAKI
1 1/2 LYZKI STOLOWEJ PROSZKU DO PIECZENIA
1/3 SZKLANKI BULKI TARTEJ
1/3 SZKLANKI GORZKIEGO KAKAO
1 SZKLANKA ORZECHOW LAASKOWYCH LUB WLOSKICH (NIEKONIECZNIE)WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką. Masło z cukrem ubić mikserem na puszysta masę, dodawać żółtka po jednym ciągle ubijając. Stopniowo dodawać zimna herbatę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać orzechy i bułkę tarta, wymieszać. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać tylko do momenty połączenia się obu mas. Z białek ubić sztywna pianę, delikatnie połączyć z masa i wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 50-70 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem po 40 minutach – jeżeli jest suchy, babka jest gotowa. Babkę zostawić w formie 15-20 minut, wyłożyć na druciana siateczkę do kompletnego wystygnięcia.[b]SERNIK Z WIŚNIAMI[/b]
SKŁADNIKI:
SPÓD
30 DAG MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
20 DAG MARGARYNY
20 DAG CUKRU
CUKIER WANILIOWY
2 DAG KAKAO
3 JAJAMASA SEROWA
1 kg twarogu
15 dag cukru
10 dag margaryny
budyń śmietankowy
4 jajaWYKONANIE:
Spód:
Mąkę, proszek, kakao – wymieszać. Cukier, margaryna – utrzeć i stopniowo dodawać żółtka. Dodać mąkę i ubite białka. Odstawić na 30 minut.
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka i twaróg . Dodać proszek budyniowy i ubite białka.
3/4 ciasta na spód – na blaszkę wysmarowana tłuszczem. Wyłożyć masę twarogową, ułożyć wiśnie. resztę ciasta ze spodu rozkładać wilgotnymi rękami na ciasto.
Piec 50 minut 175 stopni.
Dekoracja: śmietana i wiśnie.[b]PACZKI Z TWAROŻKU[/b]
SKŁADNIKI:
1,5 SZKLANKI MAKI
3 JAJKA
1 TWAROŻEK HOMOGENIZOWANY
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIAWYKONANIE:
Jaja trochę ubić , dodać na przemian mąkę z twarożkiem . Łyżką kłaść jak pączki do oleju. Oprószyć cukrem pudrem.[b]CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM, POWIDŁAMI[/b]
SKŁADNIKI:
½ KOSTKI DROŻDŻY (50 GRAM)
¾ SZKLANKI CUKRU
2 i ½ LETNIEGO MLEKA
½ ŁYŻECZKI SOLI
7 SZKLANEK MĄKI
2/3 KOSTKI ROZPUSZCZONEJ MARGARYNY
NA FARSZ
CYNAMON,
CUKIER,
ROZPUSZCZONA MARGARYNAWYKONANIE:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.[b]POTRAWKA KALAFIOROWA Z JAJKIEM[/b]
SKŁADNIKI:
80 DAG ZIEMNIAKÓW
1/2 KG KALAFIORA
SÓL
5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY
5 DAG MĄKI
1/4 LITRA MLEKA
4 JAJKA
1/2 PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI
BIAŁY PIEPRZ
PĘCZEK SZCZYPIORKU
2 ŁYŻECZKI ROSOŁU (W PROSZKU)
SZCZYPTA STARTEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJWYKONANIE:
Ziemniaki obrać, umyć. Podzielić na potówki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Włożyć do 3/4 litra osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić, odmierzyć 1/2 litra wywaru. Rozgrzać tłuszcz w garnku, zrobić z mąki zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z gotowania kalafiora oraz mlekiem, gotować 5 minut. Jajka ugotować na półmiękko. Dodać po-siekaną natkę i szczypiorek, przyprawić sos do smaku rosołem w proszku, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Włożyć do sosu różyczki kalafiora, podgrzać. Odcedzić ziemniaki. Jajka obrać, podzielić na połówki. Potrawkę kalafiorową przełożyć z jajkami do miski. Podawać razem z ziemniakami bezpośrednio po przygotowaniu.[b]
MIELONY Z KAPUSTA[/b]SKŁADNIKI:
GŁÓWKA KAPUSTY
½ KG MIELONEGO
1 SZKLANKA KASZKI MANNEJ
2 JAJA
2 CEBULE
½ LITRA ROSOŁKU
3 ŁYŻKI KONCENTRATUWYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować , wymieszać z pozostałymi składnikami. Formować paluszki i obtoczyć w bułce tartej . Podsmażyć na patelni, następnie ułożyć w półmisku żaroodpornym zalać rosołkiem wymieszanym z koncentratem . Zapiekać w temp. 200 stop. Przez l godz.[b]KURCZAK KFC[/b]
SKŁADNIKI:
PIERŚ Z KURCZAKA
SÓL, PIEPRZ, PAPRYKA
150G MĄKI
PÓŁ SZKLANKI MLEKA
2 JAJKA
OKOŁO 2 SZKLANEK BUŁKI TARTEJ
OKOŁO 2 SZKLANEK ROZGNIECIONYCH PŁATKÓW OWSIANYCHWYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kawałki, przyprawiamy. Z mąki, mleka i jajek przygotowujemy ciasto naleśnikowe (musi być dość gęste). Ciasto przyprawiamy tak jak kurczaka. Bułkę i płatki wymieszać. Kawałki kurczaka maczać w cieście i następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.„Przepisy została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Annę Muchowską[/quote]
Już się zalogowałam 🙂
-
AuthorPosts