Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Magdalena

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: HALIBUT #44282
    Magdalena
    Participant
    in reply to: Kiszone pomidory #44266
    Magdalena
    Participant

    Ja te¿ dziêkujê , uwielbiam pomidory pod ka¿d± postaci± .Daj znaæ jak siê uda³y pozdrawiam madzina!!!

    in reply to: Kiszone pomidory #44264
    Magdalena
    Participant

    Znalazlam taki przepis na internecie:
    http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=431&news_id=150668&layout=1&forum_id=928&fpage=Threads&page=text

    Pomidory kiszone

    2 kg pomidorów • 4 ga³±zki kopru • pó³ chrzanu • kilka listków czarnej porzeczki • estragon • majeranek • cz±ber • bazylia • 3 dag soli • woda mineralna niegazowana

    Umyæ pomidory i osuszyæ, u³o¿yæ w kamiennym garnku z po³ówk± korzenia chrzanu, li¶æmi czarnej porzeczki i koprem. Zagotowaæ 1,5 l wody z sol± i przyprawami (w ma³ych dawkach). Gor±c± zalew± nape³niæ garnek (powinna zakrywaæ pomidory), przykryæ talerzykiem i obci±¿yæ. Tak trzymaæ trzy dni w temperaturze pokojowej. Ukiszone pomidory prze³o¿yæ do wymytych spirytusem lub wyparzonych s³oików, zakrêciæ wymyt± pokrywk± i pasteryzowaæ kwadrans w temperaturze 90 st. C.

    Ja zrobi³am pomidory w galarecie do miês i jako przystawka dobre mo¿e spróbujesz:
    http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
    Aromatyczne pomidory do miês na zimê
    SK£ADNIKI
    1 kg pomidorów
    1 litr wody
    1 ³y¿ka soli
    2 ³y¿ki cukru
    4 ³y¿ki octu
    14 ³y¿eczek ¿elatyny
    ziele angielskie, cebula, czosnek

    PRZYGOTOWANIE
    Pomidory sparzyæ, obraæ i pokroiæ w ósemki, a nastêpnie prze³o¿yæ do s³oików. Z przegotowanej zimnej wody odlaæ po³owê, zagotowaæ i rozpu¶ciæ w niej ¿elatynê. Pozosta³± wodê zagotowaæ z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawiæ do wystygniêcia. Wystudzon± zalewê z ¿elatyn±, wymieszaæ i wlaæ do s³oików z pomidorami.
    S³oiki szczelnie zakrêciæ i gotowaæ 5 minut.
    Gor±co polecam Naprawdê pycha pozdrawiam madzina! :rolleyes:

    in reply to: Kiszone pomidory #44262
    Magdalena
    Participant

    My¶lê ,¿e kiszone pomidory kisi siê jak tradycyjne ogórki dodaje te same przyprawy czyli:koper, czosnek, chrzan, li¶cie wi¶ni i sól .Spróbuj !!!pozdrawiam madzina!!! :laugh:

    in reply to: Gratulacje! #43825
    Magdalena
    Participant

    Moje gratulacje !!!pozdrawiam madzina! :laugh:

    in reply to: Drugi Konkurs Pychotki #43369
    Magdalena
    Participant

    Babka na winie

    • 1.5 szkl, m±ki
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szkl .cukru
    • 4 jaja
    • 1 proszek do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 ³y¿ki kakao
    • 1 ³y¿ka wody
    • 6 ³y¿ek wina

    Cukier, margarynê, wodê, wino, kakao mieszaj±c zagotowaæ.
    Ostudziæ ci±gle mieszaj±c dodaæ ¿ó³tka. Do g³adko utarte j masy dodawaæ niewielkimi porcjami m±kê z proszkiem. Na koñcu po³±czyæ ciasto z bia³kami ubitymi. Piec 45min.
    PRZEPIS ZOSTA£ NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ

    in reply to: Drugi Konkurs Pychotki #43368
    Magdalena
    Participant

    PIERNIK KWIATEK
    *3 SZKL M¡KI
    *1,5 SZKL CUKRU
    *1/2 KOSTI MAS£A
    *3 JAJA
    *3 £Y¯KI MIODU
    *3 £Y¯ECZKI SODY
    MASA;
    *1 L MLEKA
    *1/2 SZKL KASZY MANNY
    *1 KOSTKA MAS£A
    *1,5 SZKL CUKRU PUDRU
    * ZAPACH WANILIOWY
    UTRZEÆ JAJA Z CUKREM I MAS£EM, DODAÆ MIÓD, SODÊ, M¡KÊ I WYRABIAC.PODZIELIÆ JE NA 3 CZʦCI, 3 PLACKI I UPIEC NA JASNO BR¡ZOWY KOLOR SZYBKO SIÊ PIECZE. PIEKARNIK NAGRZANY.PO UPIECZENIU OSTUDZIÆ I KA¯DY PRZECI¡Æ WZD£Ó¯ NA 2 CZʦCI.URZEÆ MAS£O Z CUKREM I CA£Y CZAS UCIERAJ¡C DODAWAÆ POWOLI UGOTOWAN¡ KASZÊ MANN¡ NA MLEKU I OCZYWI¦CIE OSTUDZON¡.NA KONIEC WLAÆ ZAPACH WANILIOWY.PRZE£O¯YÆ PLACKI MAS¡, OWIN¡Æ CIASTO CELOFANEM I ODSTAWÆ NA 1 DZIEÑ , ABY NABRA£ WILGOCI .SMACZNEGO!
    PRZEPIS ZOSTA£ NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    🙂
    PIERNIK WYLEWANY
    *3 SZKL M¡KI
    *1/2 KOSTKI MARGARYNY
    *1 SZKL CUKRU
    *2 JAJA
    *S£OIK DZEMU
    *PRZYPRAWA DO PIERNIKA
    *3 £Y¯ECZKI SODY
    *2 £Y¯ECZKI KAKAO
    *1 SZKL MLEKA
    MARGARYNÊ ,JAJA I CUKIER UTRZEÆ.M¡KÊ, PRZYPRAWÊ , SODÊ ,KAKAO, WYMIESZAÆ.DO UTARTEJ MARGARYNY JAJ ,CUKRU STOPNIOWO DODAWAÆ SYPKIE SK£ADNIKI.MIESZAJ¡C DOLEWAÆ MLEKOI D¯EM.CIASTO DOBRZE UTRZEÆI WYLAÆ NA BLACHÊ.GDY SIÊ UPIECZE , POLAÆ POLEW¡ I POSYPAÆ WIÓRKAMI.SMACZNEGO!
    PRZEPIS ZOSTA£ NADRS£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    🙂
    POLEWA
    *3 £Y¯KI KAKAO
    *3 £Y¯KI CUKRU PUDRU
    *1 £Y¯KA MARGARYNY
    *3 £Y¯KI ¦MIETANY
    MARGARYNÊ ROZTOPIÆ DODAÆ KAKAO WYMIESZAÆ, DODAÆ CUKIER .PODGRZAÆ MIESZAJ¡C DODAÆ ¦MIETANÊ.
    PRZEPIS ZOSTA£ NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    CIASTO Z OWOCAMI PROSTE
    🙂
    *4 JAJA
    *2 SZKL M¡KI
    *1 £Y¯ECZKA PROSZKU DO PIECZ
    *1 SZKL CUKRU
    *2 £Y¯KI OLEJU
    JAJA UBIÆ W CA£O¦CI Z CUKREM.M¡KA,OLEJ,PROSZEK WYMIESZAÆ .CIASTO WYLAÆ DO TORTOWNICY I NAK£ADAÆ OWOCE RÓ¯NE .W£O¯YÆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA.PIEC220C-40 MIN
    PRZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    🙂
    Szarlotka-kruche

    • 60dag m±ki(wiêksza po³owa z torebki)
    • 1.5 kostki margaryny
    • 3 ¿ó³tka
    • 2 gar¶cie cukru pudru
    • 2 ³y¿eczki proszku do piecz
    • jak nie ma t³uszczu to wlewa siê ¶mietanê.

    Margarynê dobrze sch³odzon±, poszatkowaæ no¿em z m±k±
    I wszystkie sk³adniki dobrze zagnie¶æ.
    Ciasto wk³adamy do lodówki na 12 godz. Ciasto dzielimy na
    Dwie czê¶ci. Jab³ka uduszone z cukrem na³o¿yæ na uprzednio
    Podpieczony spód a na wierzch jab³ek na³o¿yæ drug± czê¶æ ciasta
    Surowego i pieczemy. Piec 250C
    Po upieczeniu posypaæ cukrem pudrem
    RZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    🙂
    Babka Mateczki

    • 3 jaja
    • 1 szkl. m±ki
    • 12 szkl. m±ki zmieniacz
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szkl cukru
    • 1 p³aska ³y¿eczka proszku do piecz.
    • 1 cukier waniliowy
    • rodzynki, bakalie

    Jajka ubiæ z cukrem. Dodaæ m±kê, proszek do piecz. Rozmieszaæ.
    Roztopiæ margarynê i wlaæ do ciasta ubijaæ bez przerwy.
    Dodaæ aromaty, bakalie.Piec170C~45min.
    PRZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ
    🙂
    Pianka z owocami

    • 1 puszka mleka zagêszczonego (mleko dobrze sch³odzone)
    • 2 pomarañcze lub inne owoce
    • 3 galaretki w zale¿no¶ci od owoców

    Dwie galaretki rozpu¶ciæ w 12 litra wody, wystudziæ.
    Sch³odzone mleko ubijaæ, a¿ zgêstnieje – konsystencja piany.
    Do piany dodaæ galaretkê i dalej ubijaæ, a¿ zrobi siê sztywna
    Wylaæ na tortownicê odstawiæ do zastygniêcia
    Ozdobiæ owocami zalaæ rozpuszczon± galaretk±. Oziêbiæ.
    PRZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZIN
    Kremówka -Alusia

    • 30 dag m±ki (1 czubata szklanka)
    • 25 dag margaryny zwyk³ej
    • 12 szkl ¶mietany

    15 dag m±ki zsiekaæ z t³uszczem a drugie 15 dag zsiekaæ ze ¶mietan± tak jak kroi siê ciasto. Nastêpnie po³±czyæ obydwa ciasta i zsiekaæ na jednolit± masê i w³o¿yæ do lodówki. Piec 190-200 ; ciasto francuskie .

    Masa do kremówki
    • 1 litr mleka
    • 1 szkl. cukru
    • 4 ¿ó³tka
    • 2 ca³e jaja
    • 3 ³y¿ki m±ki zwyk³ej
    • 3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
    • 1 ³y¿ka mas³a
    • olejek waniliowy
    • cukier waniliowy

    3 szklanki mleka zagotowaæ i 1 szklankê zostawiæ do rozpuszczenia. Utrzeæ z cukrem jaja do tego wsypaæ m±kê i resztê mleka. Na koñcu jak masa bêdzie styg³a dodaæ mas³o i zapach.
    PRZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ

    ~220C ~ Margarynki –Zosia

    • 12 kg margaryny
    • 12 kg m±ki (3 szkl)
    • 1 ca³e jajo
    • 1 ¿ó³tko
    • 1 ³y¿ka cukru
    • trochê soli
    • 2 dag dro¿d¿y
    • 5 ³y¿ek ¶mietany kwa¶nej

    Zarobiæ ciasto w³o¿yæ do lodówki na 2 godz .rozwa³kowaæ i pokroiæ na romby w ¶rodek daæ marmoladê upiec w nagrzanym piekarniku 15 MIN
    PRZEPIS NADES£ANY NA DRUG¡ EDYCJÊ KONKURSU PYCHOTKI PRZEZ MADZINÊ

    in reply to: Kujawy #42254
    Magdalena
    Participant

    U nas czyli w ma³opolsce robimy tak zw."pra¿one".Do du¿ego ¿elwnego gara przeznaczonego tylko do tego .Wrzucamy obrane pokrojone w plastry ziemniaki ,posypujemy sol±, pieprzem, zielon± pietruszk± poszatkowan±.Na to warstwa wêdliny , boczku pokrojonego w kostkê, na to pokrojona cebulka.Marchewka w kostkê, a na marchewkê znów ziemniaki , sól, pieprz,.I tak na przemian koñcz±c przykrywk± ziemniaków .Na wierzch mo¿na po³o¿yæ li¶cie kapusty i wystawiæ na palenisko na jakie¶ 2 godz.Jak by³am ma³a to na wierzch gara wykrawali z darni trawy ko³o i przykrywali garnek.I jedli¶my porcje pra¿onych na li¶ciach kapusty.Rodzina znajomi zbierali siê w ko³o ogniska i mi³o spêdzali czas .Teraz my doro¶li te¿ robimy "pra¿one" ale nie ma nas tak du¿o. :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42179
    Magdalena
    Participant

    :laugh: Hej!!!bazylia rybka smakowa³a zrobi³am pstr±ga mniammmm….
    co do to³pygi to s³ysza³am ,¿e smakowo nie najlepsza .Ale te¿ rybka i niema co wybrzydzaæ pozdrowienia …madzina :rolleyes:

    in reply to: No to zaczynamy #42163
    Magdalena
    Participant

    Ja te¿ siê przy³anczam stronka mi sê podoba pozdrowienia madzina :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42162
    Magdalena
    Participant

    Bazylia! te rybki suuuper, w p±tek sobie zrobie pozdrowienia ….madzina :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42157
    Magdalena
    Participant

    Przepraszam sa³atka 2 razy powtórzy³a siê……
    PLACEK Z KISIELEM I GALARETK¡

    Sk³adniki Przepis;
    Biszkop;1,5 szklanki m±ki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 1,5 ³y¿eczki proszku do pieczenia 3 ³y¿ki wody Masa; 2 kisiele wkolorze np;¿ó³tym,zielonym 2 galaretki jaki jest kisiel 1/2 kostki margaryny 1/2 l wody i 1/2 szklanki wody Owoce; w zale¿no¶ci jaki kolor mamy masê ;¿ó³t± to banan 2szt lub winogron , mandarynka ,pomarañcz, jab³ka, co kto woli.

    Biszkop upiec tradycyjnie ; bia³ka+cukier, potem ¿ó³tka,m±ka Masa; 2 kisiele ugotowaæ w 1/2 l wody, galaretkê rozpu¶ciæ w 1/2 szklanki wody gor±cej i wlac do ugotowanego kisielu , wymieszaæ.Margarynê rozpu¶ciæ w garnuszku i wymieszaæ z gor±c± mas± kisielow± -galaretkow±.Biszkopt upieczony, wystudzony przekroiæ wzd³u¿ i na³o¿yæ owoce na biszkopt , a na nie gor±c± masê.Przy³o¿yæ drug± po³ow± biszkoptu. Biszkopt przykryæ drug± po³ow± biszkopu i posypaæ cukrem pudrem.SMACZNEGO!!!! Ciasto siê udaje i dzieciom smakuje..SMACZNEGO!!!!! :rolleyes: [i][/i][color=#FF0000][/color]

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42156
    Magdalena
    Participant

    Ciasto z jab³kami i kokosem mniam!!!!

    Sk³adniki Przepis
    *3 szkl. m±ki *1 kostka margarymy *1/2 szkl.cukru *2 ³y¿eczki p³askie proszku do pieczenia *3 ³y¿ki ¶mietany *4¿ó³tka ——————————————————- *1 kg jab³ek -zetrzeæ na tarce, grubej.Wymieszaæ z cukrem 3 ³y¿kami, dodaæ trochê cytryny, trochê cynamonu.wyczuæ! ——————————————————- Piana;bia³ka z ¿ó³tek ,3/4 szkl.cukru i kokos 200g

    z tych sk³adników zagnie¶æ ciasto i od³o¿yæ do lodóki , aby odpocze³o. ———————————————- Z ciasta odkroiæ 1/4 czê¶æ na kruszonkê! ——————————————– Ciasto wyj±æ z lodówki , roz³o¿yæ na blaszce mo¿na ci±æ no¿em i wylepiaæ dno. Widelcem nak³óæ ciasto, na ciasto wy³o¿yæ jab³ka uprzednio starte.Z bi³ek, które zosta³y z ¿ó³tek ubiæ piane z 3/4 szkl. cukru a na koniec wsypaæ kokos. Pianê wylaæ na jab³ka, a na pianê czê¶æ ciasta pokruszyæ.W³o¿yæ do nagrzanego piekarnika ;200 stop.Piec ~40 min.-do 230sto SMACZNEGO!!!! :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42155
    Magdalena
    Participant

    SA£ATKA JARZYNOWA

    Sk³adniki Przepis
    1 puszka kukurydzy, 1 s³oik selera, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka zielonego groszku, 1 majonez kielecki lub helmans

    wszystkie sk³adniki odcedziæ i wymieszaæ.SZybko i dobra Smacznego!!!! :rolleyes:

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42154
    Magdalena
    Participant

    SA£ATKA JARZYNOWA

    Sk³adniki Przepis
    1 puszka kukurydzy, 1 s³oik selera, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka zielonego groszku, 1 majonez kielecki lub helmans

    wszystkie sk³adniki odcedziæ i wymieszaæ.SZybko i dobra Smacznego!!!! :rolleyes:

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)