Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
MagdaParticipant
Nie wiem czemu, ale wskoczy³o a¿ trzy razy 🙁
MagdaParticipantPrzy³±czam siê i ja do szpinako¿erców. A na dobry pocz±tek mam przepis na placek ze szpinakiem (z programu Mak³owicza, zdaje siê).
Ciasto:
– 300 g m±ki,
– sól,
– ciep³a woda,
– 6 ³y¿ek oliwy.
Zagnie¶æ ciasto i podzieliæ na dwie czê¶ci: wiêksz± – na spód, a mniejsz± – na wierzch. Sch³odziæ. Rozwa³kowaæ i wy³o¿yæ na tortownicê tak, aby wychodzi³o ponad brzegi.
Farsz szpinakowy:
– mas³o,
– cebula (zez³ocona na ma¶le),
– 1 kg szpinaku (dodaæ do cebuli i dusiæ 10 minut; ostudziæ i dodaæ pozosta³e sk³adniki),
– 2 ¿ó³tka,
– ga³ka muszkato³owa,
– 300 g zmielonego twaro¿ku,
– ¿ó³ty ser (starty na tarce),
– natka pietruszki.
Wy³o¿yæ szpinakowy farsz na ciasto. Zrobiæ dziury w farszu, a w nie wbiæ jajka (od 5 do 7 sztuk). Przykryæ pozostawionym ciastem i zagi±æ brzegi na zak³adkê i posmarowaæ ¿óltkiem.MagdaParticipantA oto przepis na specjalne ¿yczenie 🙂
Jest to farsz z kaszy gryczanej. Nie robi³am jeszcze pierogów z tym farszem (przecie¿ ja celujê w s³odko¶ciach 😉 ) przyznajê, ale my¶lê, ¿e mog± byæ ca³kiem smaczne. A oto farsz:
1. grzyby suszone ugotowaæ i zemleæ;
2. na wodzie od grzybów ugotowaæ kaszê gryczan± i zemleæ;
3. cebulkê posiekan± drobno zrumieniæ na ma¶le;
4. jedno jajko ugotowane na twardo;
5. sól, pieprz;
6. wszystko po³±czyæ i wymieszaæ, i farsz gotów.
Teraz tylko jeszcze zosta³o ciasto, ale to ju¿ zupe³nie inna historia…MagdaParticipantI jeszcze jeden mazurek. Te¿ wypróbowany przeze mnie. Ten mazurek wygl±da trochê nietypowo, tzn. jak nie mazurek :blink:. Jest przek³adany. A oto i on:
Ciasto: 10 bia³ek, 1 szkl. cukru, pó³ kostki mas³a, 1 szkl. m±ki, 1 szkl. maku, 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia.
Bia³ka ubiæ z cukrem i mieszaj±c dodawaæ porcjami rozpuszczone i ostudzone mas³o, m±kê zmieszan± z proszkiem do pieczenia i czyszczony suchy mak. Ciasto przelaæ do blaszki – rynienki i piec 30 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.Masa: dwie szkl. mleka, kostka mas³a, 3 ³y¿eczki m±ki krupczatki, 8 ³y¿ek wiórków kokosowych, ¿ó³tko, 1 szkl. cukru pudru.
Do jednej szklanki mleka dodaæ wiórki, m±kê i wymieszaæ. Pozosta³e mleko zagotowaæ i dodaæ do niego mleko zmieszane z m±k± i wiórkami. Ogrzewaæ a¿ zgêstnieje, ca³y czas mieszaj±c, nastêpnie ostudziæ.
Mas³o utrzeæ z cukrem i ¿ó³tkiem. Porcjami dodawaæ budyñ, mieszaj±c do chwili a¿ masa uzyska jednolit± konsystencjê.
Wystudzone ciasto przekroiæ na równe czê¶ci i prze³o¿yæ mas±. Wierzch ozdobiæ dowolnie.Smacznego 🙂
MagdaParticipantMam dwa wypróbowane przepisy mazurkowe. Oto jeden z nich:
Mazurek czekoladowy
Ciasto: 30 dag m±ki, 20 dag mas³a (kostka), 3 – 4 ³y¿ki cukru, trzy ugotowane na twrdo ¿ó³tka.
M±kê z mas³em, ¿ó³tkami i cukrem utrzeæ na jednolit± masê, któr± nale¿y równomiernie rozprowadziæ na du¿ej blasze. Z czê¶ci ciasta zaple¶æ warkocz (³adnie wygl±da, ale ja robiê po prostu wa³eczek – wariant mniej pracoch³onny 😉 ), który uk³adamy wokó³ blachy jako brzeg. Piec 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.Masa: dwie tabliczki gorzkiej czekolady, 3 ³y¿ki wody, 1 szklanka ¶mietany kremówki, 1 ³y¿ka mas³a.
Czekoladê z wod± rozpu¶ciæ w gor±cej k±pieli wodnej, dodaæ ¶mietanê i mas³o. Mieszaæ a¿ powstanie jednolita masa. Rozsmarowaæ j± równomiernie na wystudzonym cie¶cie. Po zastygniêciu masy udekorowaæ bakaliami (np. migda³ami, skórk± pomarañczow± lub ró¿nymi ró¿no¶ciami, które ma siê akurat pod rêk± 🙂 ).Od kilku lat piekê tego mazurka i muszê przyznaæ, ¿e domownikom i go¶ciom bardzo smakuje (a¿ szkoda, ¿e robiê go tylko raz w roku).
MagdaParticipantBazylko, przecie¿ wiesz, ¿e zawsze mo¿esz skorzystaæ z "zaprzyja¼nionych" komputerów 🙂
MagdaParticipantOprócz przepisów na s³odko¶ci, zamieszczam przepis na "cre`me de framboise". Wydaje mi siê, ¿e jest to likier (albo co¶ w tym rodzaju;) ), wiêc zainteresowanych i cierpliwych 🙂 zapraszam do zobaczenia, jak go wykonaæ.
MagdaParticipantJeszcze nie mo¿na zapominaæ o pysznym, kujawskim ¿urku na kwasie od kapusty! Jest wspania³y po prostu. Poniewa¿ gotowanie nie nale¿y do moich mocnych stron 🙁 zapytam starszyznê plemienn±, jak ten specja³ siê przygotowuje i dam znaæ (o ile Bazylia wcze¶niej mnie nie wyprzedzi)
MagdaParticipant[b]framboise pisze:[/b]
[quote]Rogaliki raz jeszcze. Tym razem migda³owe. Niestety, wyj±tkowo ma³a porcja.
15 dag m±ki, 10 dag mas³a, 6 dag migda³ów, 6 dag cukru.
Migda³y obieramy i rozcieramy drobno. Ze wszystkich sk³adników zagniatamy ciasto, cienko wa³kujemy i formujemy ma³e rogaliki. U³o¿one na posypanej m±k± blasze, pieczemy kilka minut w lekko rozgrzanym piekarniku (rogaliki maj± byæ blade!). Jeszcze ciep³e posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.To ju¿ ostatni przepis rogalikowy podany przeze mnie. Przynajmniej na razie…[/quote]
MagdaParticipantRogaliki raz jeszcze. Tym razem migda³owe. Niestety, wyj±tkowo ma³a porcja.
15 dag m±ki, 10 dag mas³a, 6 dag migda³ów, 6 dag cukru.
Migda³y obieramy i rozcieramy drobno. Ze wszystkich sk³adników zagniatamy ciasto, cienko wa³kujemy i formujemy ma³e rogaliki. U³o¿one na posypanej m±k± blasze, pieczemy kilka minut w lekko rozgrzanym piekarniku (rogaliki maj± byæ blade!). Jeszcze ciep³e posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.To ju¿ ostatni przepis rogalikowy podany przeze mnie. Przynajmniej na razie…
MagdaParticipantOstatnio wspomnia³am o tartej ró¿y. Có¿ to takiego? Ju¿ wyja¶niam i podajê, jak j± zrobiæ (a ten przepis znalaz³am kiedy¶ w ksi±¿eczce p. Ireny Gumowskiej "Owoce dziko rosn±ce").
Suche i przebrane p³atki ró¿y ucieraæ z cukrem: gar¶æ p³atków, 1 ³y¿ka cukru. I tak a¿ do wyczerpania p³atków z ró¿y. Na koniec dodaæ albo sok z cytryny, albo szczyptê kwasku cytrynowego (ró¿a wóczas nabiera wspania³ej barwy). Ucieraæ najlepiej w makutrze, drewnian± pa³k±.
Jest to pracoch³onne zajêcie, przyznajê, ale potem jaka przyjemno¶æ, gdy mo¿emy tego specja³u skosztowaæ, np. w ro¿kach lub p±czkach.MagdaParticipantI jeszcze raz s³odki drobiazg, czyli:
Ró¿ane ro¿ki
3 szkl. m±ki
25 dag mas³a
1 szkl. ¶mietany
konfitury ró¿ane (mo¿e byæ tarta ró¿a)
cukier puderM±kê posiekaæ z t³uszczem, dodaæ ¶mietanê i wyrobiæ ciasto. Uformowaæ z niego kulê, owin±æ foli± i w³o¿yæ na ok. dwie godziny do lodówki.Po wyjêciu z lodówki, ciasto podziliæ na czê¶ci i cienko rozwa³kowaæ na ko³a o ¶rednicy ok. 30 cm. Podzieliæ na 6 lub 8 trójk±tów. W szerszym koñcu ka¿dego z nich uk³adaæ po 1/2 ³y¿eczki konfitur i zwijaæ ro¿ki zaczynaj±c w³a¶nie od tego brzegu. U³o¿yæ na blaszce w do¶æ du¿ych odstêpach. Piec na jasnoz³oty kolor. Gdy lekko przestygn±, mo¿na posypaæ je cukrem pudrem.
MagdaParticipantA je¶li ju¿ jeste¶my przy rogalikach, to w jednej z ksi±¿ek M. Musierowicz mo¿na znale¼æ taki przepis:
Rogaliki miniaturki
Zagnie¶æ ciasto z twaro¿ku homogenizowanego, kostki mas³a, 2 i 1/2 szkl. m±ki oraz ³y¿eczki cukru pudru. Po zagnieceniu ciasta i uformowaniu z niego zwartej, g³adkiej kuli, schowaæ ciasto, owiniête w foliowy woreczek, do na ok. dwie godziny do lodówki. Po wyjêciu cienko rozwa³kowaæ. Z ciasta wykrawaæ ma³e kó³ka, np. szklank± lub kieliszkiem. W te kó³ka nak³adaæ odrobinê konfitur. Sk³adaæ kólka na pó³ i sklejaæ jego brzegi, i formowaæ ma³y pó³ksiê¿yc. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku, uwa¿aj±c, aby nie przypiec maleñkich ciastek. Po upieczeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem, choæ ja tego nie robiê, bo ciasteczka s± pyszne i bez niego. Muszê jednak dodaæ, ¿e lepiej robiæ je od razu z dwóch porcji, bo s± pyszne.
Uwaga: Przygotowanie tych rogalików wymaga anielskiej cierpliwo¶ci 🙂 ale warto siê pomêczyæ.MagdaParticipantA mo¿e teraz czas na jakie¶ s³odko¶ci? Proponujê:
Rogaliki wg przepisu Babci Niusi (mro¿one)
Ponad 1/2 kg m±ki
2 jajka (jedno do ciasta, a drugie do smarowania)
25 dag mas³a
1 szkl. zimnego mleka
1 cukier waniliowy
1 ³y¿ka cukru
8 dag dro¿d¿y
konfitury, np. wi¶nioweDro¿d¿e rozetrzeæ, dodaæ wszystkie sk³adniki, wyrobiæ ciasto. Gotowe ciasto wrzuciæ do zimnej wody (w oryginale przepisu tak w³a¶nie jest, jednak w dzisiejszych czasach ³atwiej skorzystaæ z lodówki i w³o¿yæ do niej ciasto na ok. 2 godziny). Po wyp³yniêciu ciasta (tzn. po wyjêciu z lodówki), podzieliæ je na czê¶ci i ka¿d± z nich cienko rozwa³kowaæ (kszta³t ko³a), pokroiæ na trójk±ty, na których szerszym koñcu na³o¿yæ trochê konfitur. Zawin±æ, rozpoczynaj±c od szerszego koñca trójk±ta. Uk³adaæ na blasze. Posmarowaæ jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 180 st., ok. 10 – 20 minut (ró¿nie, zale¿y od piekarnika).
MagdaParticipantI ja te¿. I cieszê sie, ¿e samym swoim ujawnieniem spowodowa³am taki wybuch zadowolenia 🙂
-
AuthorPosts