Klopsiki w sosie pomidorowym
Autor (źródełko): Dariusz Przybył
Data: 13-07-2005
Kategoria: Mięso mielone.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 kg pieczarek
1/2 kg cebul
1 l oleju
4 szt jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 mała puszka przecieru pomidorowego
1 mały słoiczek ketchupu
Przyprawa do mięsa mielonego-Kamis — Do smaku
Pieprz czarny-Kamis — Do smaku
Warzywko-Kamis
Z mielonego mięsa,jajek,bułki tartej wyrobić masę,dodać wody i mąki ziemniaczanej,następnie przyprawę do mięsa mielonego-Kamis.Z tak przygotowanej masy uformować małe kotleciki i usmarzyć na oleju.
Cebulę pokroić w kostkę,lekko podsmażyć(zeszklić), włożyć do garnka, dodać opłukane i pokrojone pieczarki, podgotować około 15 minut z małą ilością wody. Dodać wcześniej usmażone klopsiki,Warzywko-Kamis,przecier pomidorowy,ketchup, pieprz-Kamis do smaku.Podawać ze świerzym pieczywem.