Home › Forums › Przepisy czytelników › Porady czytelników › wok
- This topic has 4 replies, 3 voices, and was last updated 17 years, 3 months ago by maja.
-
AuthorPosts
-
26 września 2007 at 18:31 #45348majaParticipant
witam
mam prośbę kupiłam wok i mówiąc prawdę nie bardzo wiem co w nim sie dusi czy piecze… pozdrawiam26 września 2007 at 22:49 #45349AneriteParticipantWok jest typowy w kuchni chinskiej. Ani sie w nim nie piecze ani nie dusi. W woku przygotowuje sie chinskie dania z odpowiednio przygotowanych skladnikow w ciagu 2-4 minut wg. chinskich przepisow. Do kompletu potrzebna jest specjalna lopatka do przegarniania potrawy. Do gotowania w woku trzeba miec dobra praktyke i opanowana technike, ktora nie jest taka latwa, jak wyglada. Jesli kupilas w sklepie, to powinna byc dolaczona lopatka, instrukcja i przepisy. Przepisy jednak mozna znalezc w necie, np. w Google. Gorzej z technika wykonania. To trzeba zobaczyc i pocwiczyc, choc ja uwazam, ze to zbyt trudne dla niewprawionej osoby. Wyjatkiem jest gotowanie na parze chinskich nadziewanych knedli "dumplings", z ktorych slynie chinska kuchnia. Do tego potrzebne jest specjalne sito, na ktorym sie uklada te knedle z roznymi nadzieniami i sito ustawia sie nad wrzaca woda w woku , mozna pietrowo, wtedy potrzeba kilka sit i gorne sie przykrywa, zeby knedle sie gotowaly na parze. Jesli kupilas w sklepie nie wiedzac do czego to jest i masz jeszcze rachunek, to radze Ci oddac, chyba, ze chcesz sie nauczyc gotowac po chinsku, ale technike trzeba zobaczyc na zywo i potem metoda prob i bledow moze cos Ci sie uda, bo naprawde trudno jest wykonac posilek w woku w ciagu max. 4 min. Niektore potrawy chinski kucharz zrobi w ciagu 30 sekund. Ogolnie sposob przyrzadzania potraw w woku polega na tym, ze skladniki potrawy musza byc drobniutko posiekane, a mieso w cieniutkich plasterkach. Wolowine np. w tym celu oni mroza, tak, aby sie dala pokroic cieniutko, piersi kurczaka drobniutko kroja. Potrawe sie smazy na oliwie, prawie wszystko na raz w b. wysokiej temperaturze szybko przegarniajac lopatka caly czas. Pod koniec czesto dodaja rozbeltane jajko dalej mieszajac a na koncu przygotowany wczesniej sos z sosu sojowego i ziemniaczanej maki. Wlasciwie to Chinczycy uzywaja skrobii kukurydzianej, ktora spelnia to samo zadanie co maka kartoflana.
Jesli potrawa ma byc z ryzem, to ryz musi byc wczesniej ugotowany w garnku i pod koniec dodany do potrawy z jarzyn i miesa. Tak samo cienki makaron. Moja rada, najpierw dowiedziec sie do czego sluzy urzadzenie, a potem decydowac, czy warto kupic. Tu jest link do Google – pod haslem: wok przepisy:
http://www.google.com/search?hl=en&q=wok+przepisy&btnG=Google+SearchPozdrawiam.
PS. Jeszcze jedno, jesli wok jest fabrycznie nowy to przed uzyciem musi byc specjalnie przygotowany przez odpowiednie wypalenie, cos znajdziesz w linku. Chinczyk nie uzywa woku masowej produkcji, bo to jest taniocha dla laikow. Najlepszy wok jest recznie klepany z odpowiedniej stali ale tez i dosyc drogi i chyba trudno dostepny na polskim rynku.
Jesli interesuje Cie kuchnia chinska, to wpisz w Google haslo – kuchnia chinska i dostaniesz przepisy, ktore niekoniecznie trzeba robic na woku.Do admina – odpowiadam wyjatkowo, bo z majka kiedys rozmawialysmy i z sympatii dla niej. Nie lubie wpisywac tych numerow, dlatego przestalam odpowiadac. Wiem po co one sa, ale nie spelniaja zadania mimo to. Pozdrawiam, Anerite.
26 września 2007 at 23:18 #45350marekParticipantWitaj Irenko, ja też nie lubię ale cóż, ograniczyło to ilość spamu. Majka buziaczki.
27 września 2007 at 09:18 #45351majaParticipantWitaj
Aneritko,dziękuje Ci że mnie pamiętasz i podzieliłaś sie swoja wiedzą,niestety kupiłam jakieś 2 miesiące temu i nie mam paragonu,ale mam nauczkę:)wiec nie mogę oddać na pewno nie będę nic robiła w nim, bo to dla mnie za trudne,dziękuję ci jeszcze raz pozdrawiam cieplutko pa27 września 2007 at 09:25 #45352majaParticipantWitaj
Pozdrawiam, buziaczki 🙂 -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.