Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › szukam przepisu na macę żydowską!
- This topic has 9 replies, 4 voices, and was last updated 17 years, 8 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
2 listopada 2005 at 18:21 #44301hubertParticipant
Cze¶;] poszed³ zak³ad!!! pilnie poszukuje przepisu na macê ¿ydowsk± –> chleb prza¶ny?? najpropstszy i banalny!!;] jest mi bardzo potrzebny;] serdeczne dziêki!! za ka¿d± informacje, pomó¿cie!! PLIZZZ!!!
11 listopada 2005 at 19:31 #44321marekParticipantPrzeczytaj proszê:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2734/150/[/url]14 listopada 2005 at 16:28 #44331adminKeymaster???
14 listopada 2005 at 18:46 #44332marekParticipantPrzepraszam za pomy³kê. Oto przepis:
Sk³adniki:
m±ka
woda
Sposób przyrz±dzenia:
M±kê rozrobiæ z niewielk± ilo¶ci± wody. Rozwa³kowaæ na cieñkie placki. Piec na czystej patelni (bez t³uszczu), a¿ zrobi± siê chrupi±ce.11 lutego 2007 at 06:38 #45257AneriteParticipantNie sadze, aby cos tu brakowalo, maca jest nawet bez soli. Ale najprosciej sie przekonasz, kiedy kupisz pudelko macy i napewno na opakowaniu bedzie sklad. Maca jest wyrabiana fabrycznie i nikt jej w domu nie robi, bo nie ma po co. Maca jest obowiazkowym skladnikiem potraw swiat zydowskich i jedza jej sporo, to po co sie trudzic, skoro jest gotowa, a ze tam tylko maka i woda, to trudno znalezc przepis, jednak mi sie udalo, tyle, co podejrzewalam ze ma byc specjalna maka. Oto przepis znaleziony w sieci:
Maca
Maca – (hebr."Niekwaszony chleb"), placek pieczony tylko ze specjalnie przygotowanej mąki i wystudzonej wody, bez dodatku soli. Ciasto na macę należy miesić bez przerwy i szybko piec, aby nie miało żadnej możliwości fermentacji. Zazwyczaj uważa się, że cała czynność nie powinna trwać dłużej niż 18 minut. Nakaz religijnego spożywania macy obowiązuje w czasie święta Pesach, zwanego też chag ha-macot – świętem mac, lub Świętem Przaśników.
Co z tym zakladem, napiszesz? Anerite.
Cos mi sie zdaje, ze przegrales.30 marca 2007 at 02:14 #45276adminKeymasterPytanie: Co to jest "specjalna maka"?
Odpowiedz: Specjalna maka to specjalnie przygotowana maka.
ha ha ha… :laugh:
Dodam tylko, ze jest przygotowywana w specjalnym mlynie przez specjalnego mlynarza na specjalne zyczenie 😉
Wystudzona woda to tez niezly patent. To taka woda, ktora najpierw trzeba podgrzac a potem wystudzic. Z innej nie wyjdzie. Taka specjalna woda :woohoo:
30 marca 2007 at 23:13 #45277adminKeymasterTak, maka specjalnie przygotowana to "nie specjalna maka", a to roznica. Chodzi wlasnie o sposob przygotowania i pewne wymogi zdrowotne. Woda musi byc przegotowana i wystudzona, a nie podgrzana, a to roznica. W polskiej kuchni tez zaleca sie w niektorych potrawach, np. w napojach PRZEGOTOWAC wode i potem wystudzic, poniewac woda prosto z kranu moze zawierac i zwykle zawiera pewne szkodliwe mikroorganizmy, ktore gina, kiedy wode sie gotuje. No i po co sie kupuje wode w butlach, jesli nie ma roznicy?
Zydowska zywnosc nazywa sie koszerna, to znaczy ze jest specjalnie przygotowana wg. wymagan religijnych. Kurczaki np. sa karmione specjalna pasza (nie byle czym jak nasze) i w rytualny sposob zabijane i to jest tez duza roznica. Specjalni rabaje kontroluja produkcje zywnosci, ktora ma byc wg. wskazan religijnych i zdrowotnych.
W katolickiej religii tez sa pewne uwarunkowania, co mozna jesc, robic i kiedy, a wyznawcom innych religii moze sie to wydac dziwne, bo co to za roznica, piatek sobota czy poniedzialek?
Zamiast sie osmieszac brakami w wyksztalceniu, lepiej zabierz sie do nauki i sprawdz o co chodzi, a nie robic z siebie pajaca.
Nasmiewac sie z obyczajow i religii obcych narodowowsci moze tylko pusta pala.1 kwietnia 2007 at 02:39 #45278adminKeymasterAles sie zabuldoczyla Anemite 👿 :laugh:
A tymczasem sama sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz, ze ma byc specjalna maka, potem ze wcale nie. Cos brak Ci konsekwencji i generalnie to co piszesz jest zupelnie niescisle i niejasne.
To ze maka ma byc specjalna, specjalnie przygotowana czy jeszcze jakkolwiek inaczej by to okreslic to nieprawda. Zwykla maka przenna spelni swoje zadanie. Mozna tez uzyc maki z zyta, jeczmienia, orkiszu albo owsa i dalej bedzie to w zgodzie z obrzadkiem religijnym.
A teraz najwazniesze. Od czasu polaczenia skladnikow mamy kilkanascie minut zanim ciasto zacznie rosnac czyli zanim zacznie sie fermentacja. Jesli nie wstawimy ciasta do pieca zanim to nastapi mozemy pozegnac sie z maca. Otrzymany produkt bedzie mial inny smak i zapach, i wedlug obrzadku bedzie "nieczysty" (bo bakterie maczaly w nim palce :whistle: ) – nie bedzie to juz maca. I tu jest cala maca pogrzebana a nie w "specjalnej mace" he he he… 🙂
A to ze uzywamy wody przegotowanej to chyba norma. Nie miem komu to tlumaczysz.
Odnosnie pustych pal nasmiewajacych sie z obcych obyczajow i religii to masz zupelna racje. Tylko, ze nikt tu sie z tego nie nasmiewal. Wiec nie zasmiecaj watku tekstem nie zwiazanym z tematem.
Mysle, ze przydalo troche macy na oczyszczenie duchowe, bo widze w Tobie wiele zla i zgorzknienia Anemite 😆
Smacznego!
1 kwietnia 2007 at 21:28 #45287adminKeymasterGienek, rzeczywiscie piszac "specjalna maka" ujelam niewlasciwie, mialam na mysli specjalne przygotowanie, co juz dalej bylo poprawnie. Mozna sie przejezyczec, ale to nie powod, aby sie wysmiewac. Mozna kogos poprawic, ale w innym tonie.
Jak przepis, to przepis i wcale nie jest oczywiste, czy wszyscy do wszystkiego uzywaja przegotowanej wody i tlumacze to Tobie, Gienek. Przegotowanej, a nie podgrzanej. Lapiesz za slowka, a sam piszesz blednie. Sposob przyrzadzania podalam (przepisany z netu) razem z czasem wykonania, a Ty dublujesz, zeby udowodnic co?
Twoj poprzedni post jest wysmianiem tego, co napisalam, zlosliwe komentarze poparte kpiacymi ikonkami i slownie.
Do czego te uwagi o specjalnej wodzie, mlynie itd? Jawne kpiny, a napisane tak, ze mozna odebrac jako nasmiewanie sie z rytualu innej religji, szczegolnie, ze antysemityzm w Polsce jest niemaly. Jak widac z poprzednich postow nie kazdy sie orientuje w tych sprawach, a po Twoich zlosliwosciach inni moga odebrac falszywe pojecie.
Tak, rozzloscilo mnie to, bo wygladalo tendencyjnie a nadewszystko mialo niewlasciwe podteksty.
Maca (duzo macy) to by sie Tobie przydala, na potencjalna zlosliwosc i chec dokuczania.
Jak juz nie masz co pisac, to zlosliwie przekrecasz moj nick, zeby jeszcze jakos dosunac, a te ikonki znakomicie do Ciebie pasuja.
Zgorzknienie jest produktem potencjalnej zlosliwosci, czego dales dowod i zlosliwosc jest niezdrowa przedewszystkim dla tych, co ja uprawiaja. Nalezy sie trzymac od takich z daleka, zeby nie zatruwali innym zycia swoim jadem.
———————————————————–
PS. do Tinci, czemu naraz jestem gosciem?3 kwietnia 2007 at 00:37 #45288adminKeymasterNie "dubluje" tylko klaruje hi hi hi… Ale Tobie sie nie podoba bo moj przepis jest lepszy. MOJ :woohoo:
A jak ktos sie chce doszukac antysemityzmu to moze go znalezc nawet w ksiazce kucharskiej jak sie okazuje :laugh: Ja tymczasem zadam usuniecia przepsu na murzynka – co za bezczelny akt umniejszajacy mieszkancom Afryki.
Zamknac te rasistowska strone, natychmiast!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.