Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

szpinak z Indii

Home Forums Działy Forum Szpinakowe szpinak z Indii

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #44410
    admin
    Keymaster

    Na jakimś party był catering prowadzony przez hinduskie małżenistwo.
    Wyłudziłem przepis,zapewne nie doskonały(bo i z dogadaniem był kłopot-kto słyszał angielski hinduski to wie :S i może z proporcjami)ale i tak robię często w domu jako dodatek to różnych wynalazków hinduskich a później świetny na zimno do surowych warzyw czy pity.
    1.Paczkę szpinaku rozmrozić na patelni,wyrzucić na sito żeby obciekł.
    2.Z powrotem na patelnie i dodać 2-3 małe yogurty Bakomy.
    3.Do podgrzewanego szpinaku dodać 1,5-2 łyżeczki łagodnego curry w proszku,
    0,5 łyżeczki pasty curry czerwonej(oczywiście można mniej bo to "dynamit"),
    2-3 roztarte z solą ząbki czosnku,odrobinę mielonego kminku.
    4.Po ok.5 min. dodać pokrojone w kostkę 2-3 pomidory albo odcedzone kawałki z puszki "pomidorów krojonych".
    Smacznego

    #44411
    marek
    Participant

    Ciekawy przepis……. Musi niezle smakować 🙂

    #44413
    dariusz krystosiak
    Participant

    Polecam,naprawdę niezłe o ile ktoœ lubi curryB)
    Zastanawia mnie Twój nick-miłoœnik(czka) jednego z gatunków ryb?

    #44414
    marek
    Participant

    Bingo! Miłośnik gwoli ścisłości, łowię ryby od lat. A Ty skad znasz łacińska nazwę lina? 🙂

    #44415
    Anerite
    Participant

    Przepis wyglada b. interesujaco i ciekawie. Widac jest wiele innych przepisow na szpinak, poniewaz Indie to ogromny kraj i nie tylko kazdy okreg ma swoja kuchnie, rozniaca sie od innych, ale kazda rodzina ma tez swoje oryginalne przepisy, stad roznice w smaku potraw o tej samej nazwie. Bywam czasem w hinduskich restauracjach i w kazdej jest szpinak, aczkolwiek robiony inaczej, niz podales, ale wszedzie jednakowo. Nie moge pytac w restauracji jak robia, bo nie podadza, ale we wszystkich robia tak samo (a bylam prawie we wszystkich w poblizu, bo kuchnia hinduska wg. mnie jest jedna z najlepszych na swiecie). Napewno nie daja ani czosnku ani pomidorow, a curry tylko lagodne, natomiast dodaja oryginalny hinduski ser (panir) w kostkach i swoj wlasny jogurt, ktory mozna dostac w hinduskich sklepach, ale mimo braku takich wyraznych akcentow ich szpinak (widac standart restauracyjny) jest pyszny. Wizualnie nie bardzo ladny, ale za to b. pyszny. Anerite.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.