Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg jabłek
30 g rodzynek
cynamon
50-60 g cukru
10 g cukru waniliowego
bułka tarta do podsypania
jajko do smarowania
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić w kawałki. Przyprawić cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, odstawić, aby wszystkie składniki przeszły aromatem, a jabłka puściły sok.
Rozmrożone ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta. Posypać bułką tartą. Wyłożyć farsz jabłkowy, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar soku. Założyć boki, posmarować roztrzepanym jajkiem i zawinąć w rulon. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka, delikatnie nakłuć tak, aby para wodna mogła ulotnić się w czasie pieczenia. Strudel włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 30-40 minut. Po wyciągnięciu posypać obficie cukrem pudrem. Podawać na ciepło z sosem angielskim (sos na bazie mleka, żółtek i cukru oraz wanilii), z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Doskonale smakuje również na zimno. więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki