Home › Forums › Przepisy czytelników › Porady czytelników › ryż – utrata wartości odżywczych
- This topic has 2 replies, 3 voices, and was last updated 18 years, 4 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
26 sierpnia 2006 at 23:22 #44989adminKeymaster
Witam, jak najlepiej obchodzić się z ryżem by nie tracił na wartościach odżywczych ?
27 sierpnia 2006 at 13:17 #44991marekParticipantMoim zdaniem gotować w takiej ilości wody aby została całkowicie wchłonięta, no i zasadnicza kwestia używać ryżu nie łuszczonego, dzikiego. Można też ryż przygotować na parze, najlepsze do tego są specjalne naczynia wyplatane z drewna.
27 sierpnia 2006 at 23:34 #44992AneriteParticipantRyz nie traci wartosci, bez wzgledu jak jest gotowany. Na swiecie sa setki gatunkow ryzu, nawet odmiany tego samego gatunku. Najsmaczniejszy jest ryz "basmati" uprawiany u podnozy Himalajow i ten gatunek i jego odmiany sa wylacznie stosowane w calych Indiach, jest b. aromatyczny i pyszny w smaku. W zaleznosci od zastosowania i gatunku ryz sie plucze albo nie. W krajach azjatyckich, gdzie ryz jada sie paleczkami – ryzu nie plucza, ziarna maja sie trzymac razem. Aby uzyskac ryz sypki "kazde ziarnko osobno" nalezy ryz dosc dlugo plukac. Przy plukaniu ryzu nie sa usuwane zadne wartosci odzywcze, jedynie skrobia, ktora zlepia ziarna podczas gotowania. Hindusi plucza ryz ok. 6 godz. i nawet dluzej i naprawde potem kazde ziarnko jest osobno. Ja plucze godzine (mowa o ryzu basmati) i tez jest dobrze. Do jedzenia paleczkami i do sushi stosuje sie inne gatunki ryzu o innym ksztalcie i duzej zawartosci skrobii. Dziki ryz jest gatunkiem wodnej trawy, a nie ryzem, choc tak nazwany ze wzgledu na podobienstwo ksztaltu.
Rafal, ryz mozna tez gotowac w duzej wodzie, efekt ten sam, nie traci wartosci, a jesli ma wchlonac plyn, to proporcje objetosciowe wody i ryzu sa troszke inne w roznych gatunkach. Aby uzyskac ryz bardziej jedrny, daje sie troche mniej wody niz w przepisie na opakowaniu, szzcegolnie ryzu basmati, tylko aby nie przypalic. Kto nie ma wprawy, spokojnie moze gotowac ryz w duzej wodzie, jak kluski.
Pozdrawiam, Anerite.Wiecej wiadomosci ogolnych o ryzu:
http://www.google.com/search?hl=en&q=ryz+dziki&btnG=Google+SearchWszystko o ryzu, warto poczytac:
http://www.sonko.com.pl/produkty.html
fragment: RYŻ MIX PARBOILED Z DZIKIM to doskonała kompozycja bogatego w składniki mineralne i witaminy ryżu parboiled z ryżem dzikim. Ryż dziki to w rzeczywistości wodna trawa rosnąca na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Indianie słusznie wybrali właśnie ryż dziki, doceniając jego niezwykłe właściwości odżywcze. Ryż dziki zawiera bardzo dużo białka, niewiele tłuszczu, jest bogatym źródłem potasu, fosforu i witamin z grupy B. Ryż dziki wymieszany z ryżem parboiled wyśmienicie smakuje z warzywami, mięsem, równie dobrze komponuje się w przystawkach i sałatkach. Ryż dziki wymieszany z ryżem parboiled użycza mu swego niezwykłego aromatu. Ryż dziki z prostego pożywienia Indian stał się nieodzownym składnikiem kuchni smakosza. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.