Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z masą orzechową

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Rolada z masą orzechową

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    Posts
  • #46002
    Mariola Stapel
    Participant

    Skladniki na roladę:

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki zmielonych orzechów
    4 jajka
    1 op. cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa orzechowa:
    1 szklanka cukru pudru
    200g.margaryny
    150g.zmielonych orzechów włoskich
    200ml.mleka

    Ponadto:
    tłuszcz do blaszki
    papier do pieczenia

    Sposób przyrządzenia rolady z masą orzechową:

    Ciasto:
    1. Białka ubić na sztywną pianę.Wsypać cukier,ubić.
    2. Dodawać po jednym żółtku,ubijać.
    3. Mąkę wymieszać z proszkiem i orzechami, dodać do jajek.
    4. Wsypać cukier waniliowy,wymieszać.
    5. Ciasto wlać na wysmarowaną tłuszczem,wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x40cm.
    6. Piec 25 -30 min. w temp. 170 stopni C.

    Masa orzechowa:
    1. Mleko zagotować,zalać orzechy,ostudzić.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem.Dodawać po łyżce orzechów ,ucierać.

    Rolada z masą orzechową:
    1. Upieczone ciasto wyłożyć na sciereczkę,zawinąć,ostudzić.
    2. Roladę ostrożnie rozwinąć,posmarować częścią masy, zrolować,schłodzić.
    3. Posmarować pozostałą masą i dowolnie udekorować.

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.