Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

przystawki

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #43649
    admin
    Keymaster

    Witam

    Macie moze jakis pomys³ na przystawki z warzyw i grzybow? bo potrzebuje na lekcje w czwartek..!:rolleyes:
    z gory dziekuje i pozdrawiam.!

    #43691
    Anerite
    Participant

    Krokiety z kapusty i grzybow
    nalesniki: 20 dkg maki, szkl. mleka lyzeczka stopionej sloniny, sol. jajko.
    nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty, 4 dkg suszonych grzybow, lyzka tluszczu, cebula, 1,5 lyzki maki, 2,5 lyzki tartej bulki, pieprz, tluszcz do smazenia.

    Ugotowac do miekkosci kapuste, odcisnac i drobno posiekac. Zrumienic bez tluszczu make, ugotowac i posiekac grzyby, posiekana cebule zrumienic. Wszystko polaczyc i przyprawic do smaku. Farszem tym smarowac nalesniki, zwijac, maczac w jajku, panierowac w bulce i smazyc na tluszczu.

    Krokiety z ziemniakow i grzybow
    1 kg ziemniakow, cebula, po 4 lyzki tluszczu i bulki tartej, 2 lyzki maki, 4 dkg suszonych grzybow, 3 jajka, sol, pieprz majeranek
    Ugotowane ziemniaki zemlec, dodac posiekana i zrumienionan cebule, czesc bulki, 2 jajka i ugotowane, posiekane grzyby i przyprawy. Dokladnie wyrobic, doprawic do smaku. Formowac podluzne krokieciki, maczac w jajku i panierowac w bulce, smazyc na tluszczu.

    Cebula faszerowana grzybami
    kilka cebul jednakowej wielkosci (lacznie 1 kg), 30 dkg grzybow (swiezych), 10 dkg tluszczu, 3 lyzki tartej bulki
    sos: pol szklanki smietany, 2 lyzki maki, sol, pieprz, szklanka wywaru z warzyw
    obrac cebule, sciac wierzchy, mw. 1/3 i wydrazyc srodki. Polowe wydrazonych srodkow posiekac, grzyby poszatkowac, przesmazyc razem na tluszczu, nastepnie ostudzic i drobno posiekac. Doprawic do smaku (sol, pieprz) i wymieszac razem z tarta bulka. Nadziewac wydrazone cebule ustawic w garnku, podlac wywarem z warzyw i dusic do miekkosci.
    Pozostale srodki z cebul posiekac, zaszklic na tluszczu, zasmazyc z maka i zaprawic smietana, doprawic do smaku. Cebule podawac z sosem, albo na zimno bez sosu.
    Podobnie mozna robic pomidory, kalarepe, papryke, ziemniaki, nawet pory faszerowane grzybami. Przy uzyciu suszonych grzybow nalezy brac po 4 dkg. Powodzenia, Anerite.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.