Składniki:
5 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg kwaśnych jabłek
1 kg czerwonej papryki
0,5l oliwy
1 szklanka czerwonego octu winnego
10 dkg soli
30 dkg cukru
30 dkg czosnku
4 ziarenka pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Pomidory obrać ze skórki, marchewkę i czosnek obrać , jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , paprykę oczyścić z nasion. Wszystko przemielic przez maszynkę lub zmiksować. Do rondla o grubym dnie przełożyć zmiksowane składniki, gotować dwie godziny na wolnym ogniu kilkakrotnie mieszając.Po dwóch godzinach dodać 1/2l oliwy, 1 szklankę octu i gotować dwie godziny. Następnie dodać 10 dkg soli, 30 dkg cukru, 4 ziarenka pieprzu gotować 30 min gorące nalewać do słoików. Nie pasteryzować odwrócić słoiki dnem do góry az do wsytygnięcia.