[b]CREPY[/b]
[b]Składniki:[/b]
ciasto naleśnikowe
kiełbasa
20 dag sera żółtego
pieczarki
kukurydza z puszki
kapusta
cebula
skwarki ze słoniny
inne dodatki według upodobania
[b]Sposób wykonania:[/b]
Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę- podsmażyć. Kapustę posolić i poszatkować, pieczarki pokroić. Wszystko podsmażyć. Zrobić ciasto naleśnikowe i dodać do niego część kiełbasy i cebuli. Usmażyć naleśniki. Po odwróceniu na drugą stronę posypać startym serem. Jako farsz należy wykorzystać: pieczarki+ kiełbasa+ cebula+ skwarki+ser+kapusta+kukurydza.
[b]KRUCHE SERDUSZKA[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
[u]Krem:[/u]
przepis kremu karpatkowego
[b]Sposób wykonania:[/b]
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, sól, żółtko- posiekać z margaryną, dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i schłodzić (godzina lub dwie w lodówce). Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, pociąć radełkiem na prostokąty (lub kółka), w co drugim wyciąć serduszko (lub jakiś inny kształt). Piec ok. 10min. w temp. 180 stopni. Ostudzić. Sporządzić krem. Na każde pełne ciastko nałożyć krem, przykryć prostokątem z wyciętym serduszkiem. Ciastka schłodzić, posypać cukrem pudrem.
„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”