[b]SERNIK Z ROSĄ[/b]
[b]Składniki:[/b]
[u]Ciasto:[/u]
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
10 dag margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko + 2 żółtka
[u]Masa serowa:[/u]
4 kostki (1 kg) sera tłustego
2 jaja + 4 żółtka
1 szklanka cukru
½ szklanki oleju
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
aromat
[u]Piana:[/u]
6 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
[b]Sposób wykonania:[/b]
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie należy rozwałkować i lekko podpiec. Ser przekręcić przez maszynkę. Jaja, żółtka i cukier (z masy serowej) ubijamy. Po ubiciu dodajemy przekręcony ser. Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec 45minut, do 1 godziny, w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasta, ubitą pianę wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut.
[b]SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH[/b]
[b]Składniki:[/b]
5 jaj
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 serki homogenizowane (3x150g)
3 łyżki mąki pszennej
1/4 kostki masła
[b]Sposób wykonania:[/b]
Zmiksować: jaja+cukier+cukier waniliowy= uzyskujemy rzadką masę. Dodajemy 3 serki homogenizowane, mąkę oraz roztopioną margarynę- miksować. Wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 1 godziny w temp. ok 200 stopni.
[u]Dodatek:[/u]
Schłodzony sernik można posypać cukrem pudrem, a także zrobić z rodzynkami. Można także pokryć pianą z białek i cukru- podpiec 15min.
„Przepis została nadesłany na Trzecią Edycję Konkursu Pychotki przez Olgę Szałata”